Datele statistice, arată, printre altele că, față de 2013 ( când a mai fost făcută o anchetă structurală- n.r.) numărul ovinelor a crescut destul de mult. Vorbim de o creștere de 163.000 de oi. De cealaltă parte, numărul de bovine și de porcine a scăzut. În cazul bovinelor, există de o scădere de 87.000 de vaci, iar la porcine există o scădere de 92.000 de porci.
Ministrul Petre Daea a vorbit despre producția de lapte de acum care este la fel ca cea de dinainte de 1989. “Randamentele la animalul la un an, la o vacă de lapte, înainte de 1989 se înscria undeva pentru ca o producție medie în jur de 10 litri, când realizai pe o perioadă de lactație de 305 zile. Trei mii de litri era o producție. Trei- patru mii de litri…. Erau producții mari. Acum, cu randament de 30 de litri, de 40 de litri pe cap de animal te duci și realizezi cele 14, 2 milioane de hectolitri de lapte pe care le realiza România atunci, le realizezi și la această dată în 1989. Este o analiză pe care cel ce vă vorbește o face tot timpul interesat de faptul că încotro și în ce fel”, a declarat ministrul. El a mai insistat pe ideea că munții din România ar trebui “mobilați cu oi și taurine de carne”.
În cadrul conferinței de astăzi, președintele INS Tudorel Andrei a prezentat situația agriculturii românești, una dintre concluzii fiind că, la nivelul României a scăzut numărul suprafeței agricole utilizate cu 4, 2%. Numărul de exploatații agricole din țara noastră era, în 2016, de 3.422.000.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO/Actorul Adrian Titieni recunoaște că nu stă bine cu sănătatea, dar nici nu merge la medic. ”E vorba de ignoranță”
EXCLUSIV/ Scheletele mamei și fiicei dintr-o casă din Brașov, descoperite de niște tâlhari care au venit să le fure din casă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro