Deși ornitologii nu estimează oficial de câte ori a crescut de la un an la altul numărul porumbeilor și ciorilor din București, se știe că porumbeii dau naștere în decursul unui an în jurul a 7-8 perechi de pui.
„Sunt frumoși, dar au devenit incomozi din cauza mizeriei pe care o fac. Este dizgrațios. Nu știu dacă se poate face ceva pentru diminuare lor. Nu văd cum. E o problemă”, a declarat un bucureștean pentru g4media.ro.
Ornitologii spun că de vină pentru înmulțirea porumbeilor sunt cei care îi hrănesc în mod intenționat, iar pentru înmulțirea ciorilor sunt cei care lasă la întâmplare tot felul de resturi menajere.
„Numărul porumbeilor este mai mare pentru că noi le dăm de mâncare. Pe de o parte, ne lăsăm gunoaiele peste tot, dar și pentru că îi hrănim, dorind să le facem bine. Hrănirea porumbeilor le stimulează înmulțirea”, a declarat Alida Barbu, reprezentantă a Societății Ornitologice Române, pentru TVR.
Aceasta a precizat că „ciorile nu neapărat că s-au înmulțit, dar creșterea numărului lor în interiorul localităților mari se datorează comportamentului nostru și felului în care facem managementul deșeurilor”.
„Rampele de gunoi de lângă marile orașe le oferă de mâncare, iar faptul că am tăiat copacii din afara localităților, aliniamentele de copaci de pe marginea drumurilor, le-a luat locurile de cuibărit si de înnoptare, și atunci e normal să folosească parcurile”, a mai spus specialistul.
Nicușor Dan: „Trebuie să găsim o soluție cu specialiștii, până acum nu am găsit”
Recent, și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a comentat problema porumbeilor și a ciorilor din București. Edilul a declarat pentru hotnews.ro că „problema nerezolvată e a miilor de ciori și porumbei” și că până în prezent nu a putut fi identificată o soluție.
„Trebuie să găsim soluția, este aberant că nu s-a pus problema până acum, fiindcă este o problemă de ani de zile, cum izgonim ciorile și porumbeii din parc. Oricât de mult se spală, peste două zile va fi la fel. Trebuie să găsim o soluție cu specialiștii, până acum nu am găsit, nu știu dacă trebuie să punem ultrasunete sau altceva”, a mai afirmat Nicușor Dan.
Cum au procedat alte orașe
Pentru a reduce numărul porumbeilor și totodată mizeria pe care o fac, primăriile altor orașe din țară au interzis hrănirea lor pe domeniul public, potrivit g4media.ro.
Spre exemplu, în Timișoara, în urma unei hotărâri de consiliu care a fost luată în luna mai, cei care încalcă legea pot primi amenzi cuprinse între 100 și 200 de lei.
Rodica Militaru și Răzvan Stana, doi consilieri locali ai USR-PLUS din Timişoara, au inițiat proiectul. Inițial, ei au dorit să fie interzisă hrănirea porumbeilor şi a tuturor animalelor pe domeniul public. Ulterior, s-a revenit asupra deciziei și au limitat-o doar la hrănirea porumbeilor.