Tot mai mulți oameni cer ajutorul ambulanței, după răcirea bruscă a vremii.
„Ca în fiecare an, încă de la începutul iernii ne-am pregătit pentru astfel de zile. Parcul auto cu mare dificultate este păstrat în condiţii bune operative. Dar, din păcate, numărul solicitărilor la serviciul de ambulanţă este constant crescut. Vorbim de 1.500 de solicitări în fiecare zi, cu vârful până la 1.700 de cazuri, pe care acest serviciu le efectuează. Se fac eforturi foarte mari pentru păstrarea în condiţii bune de intervenţie a ambulanţelor şi eforturi şi mai mari pentru aducerea la serviciu a personalului în regim de gardă. Deci, reuşim să suplimentăm capacitatea de intervenţie cu cinci până la 10 echipaje zilnic, pentru a putea face faţă tuturor solicitărilor”, a afirmat Alis Grasu, în cadrul Comandamentului de iarnă convocat la Primăria Generală a Capitalei, conform Agerpres.ro.
În astfel de situații, Alis Grasu susține că toate aceste solicitări trebuie prioritizate.
„Numărul solicitărilor fiind mult mai mare decât capacitatea de intervenţie, permanent trebuie făcută o bună prioritizare a acestor solicitări, cu protejarea urgenţei de cod roşu – acea urgenţă cu risc vital imediat. Încă de noaptea trecută am luat măsuri, împreună cu voluntarii Serviciului de Ambulanţă şi voluntarii din programul ‘Există un erou’, de a peria oraşul – ei merg în zonele cele mai frecventate de oamenii fără adăpost, astfel încât azi noapte au fost identificate patru persoane. (…) Sigur, întâmpinăm dificultăţi, pentru că multe persoane fără adăpost nu înţeleg necesitatea de a pleca împreună cu ambulanţa la aceste adăposturi, iar dacă sunt persoane cu probleme de sănătate, să fie transportate la spitalele de urgenţă”, a detaliat directorul SABIF.
Numărul solicitărilor la ambulanță a crescut în București și Ilfov. Ce recomandă salvatorii
Persoanele care au simptome de gripă sau viroză sunt sfătuite să consulte medicul de familie, la primele semne ale bolii.
„Este foarte important ca, atunci când apar semnele unei viroze, semnele gripei, să luăm din pripă boala, să ne deplasăm la medicul de familie, pentru a primi un tratament şi pentru a evita complicaţiile”, a spus Alis Grasu.
Pe fondul scăderii temperaturilor, un apel asemănător a fost făcut către populație și de către directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.
„Ca în fiecare sezon, suntem în plină epidemie de gripă şi vă rog să aveţi în vedere următoarele: la orice semn de infecţie, să vă prezentaţi la cabinetele medicilor de familie sau la camerele de gardă ale spitalelor, în ideea de diagnostic precoce şi de limitare a răspândire a infecţiei; vă rugăm să purtaţi mască, să vă spălaţi pe mâini cu apă şi săpun, să folosiţi batiste sau şerveţele în cazul în care tuşiţi sau strănutaţi, pentru că, după cum ştiţi, gripa este foarte contagioasă. Prezentarea la medic va asigura acelor persoane care sunt bolnave formele legale de a nu se prezenta la serviciu, de a limita contactul cu colectivitatea. Personalul medical din şcoli a fost instruit şi se ocupă de un triaj mult mai atent al copiilor, astfel încât, în situaţia în care un copil cu semne de gripă se prezintă la şcoală, acesta să fie trimis la domiciliu pentru a nu periclita starea de sănătate a celorlalţi copii”, a atras atenţia dr. Ablachim Turkes, director medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).
În plus, conducerea spitalelor a fost sfătuită să limiteze accesul vizitatorilor în unitățile medicale. Totodată, este recomandat ca pacienții bolnavi să poate mască și echipament de protecție pentru a preveni răspândirea infecției gripale.
„Pentru anul acesta, ne angajăm ca în cursul lunilor de toamnă să realizăm o campanie în care să subliniem cât de importantă este vaccinarea pentru prevenirea gripei”, a menționat dr. Turkes.
Citește și 15 măsuri recomandate de specialiști, pentru a face față frigului. Urmează temperaturi extrem de scăzute în România
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro