„Numărul victimelor traficate în vederea exploatării în 2017 a fost de 609 faţă de 483 în 2016 (creştere cu 26,68%), dintre care 225 minori, faţă de anul 2016 când au fost identificate 245 de victime minori (scădere cu 8,16%)”, se arată în bilanţul DIICOT pe anul precedent.
Traficul de persoane „este în continuare bazat pe mirajul unei vieţi mai bune în afara graniţelor României, fiind folosită atât metoda lover boy, cât şi metode clasice de recrutare, în care victimele acceptă cu uşurinţă oferte dubioase şi riscante de lucru în diferite industrii, ajungând apoi ca prin diverse metode şi forme de control fie obligate să muncească, să se prostitueze sau să cerşească în folosul traficanţilor”, explică DIICOT.
Directoarea Fundaţiei Uşa Deschisă (Open Door Foundation), Monica Boseff, organizaţie căreia îi sunt redirecţionate astfel de cazuri de către DIICOT şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), pentru a oferi asistenţă şi adăpost protejat de urgenţă victimelor, a declarat că metoda de racolare cel mai des folosită de traficanţi este prin site-urile de socializare.
„Cel mai des întâlnite cazuri sunt cele cu racolare pe un site de socializare, preponderent este Facebook. Acolo intervine fie factorul vulnerabilităţii socio-economice, fie cel al vulnerabilităţii emoţionale-psihologice. Atunci racolatorul, traficantul ştie exact ce să prezinte. Fie o ofertă falsă de lucru, fie o relaţie plină de, bineînţeles, o dragoste inexistentă, dar de care ea e flămândă, ca să spunem aşa”, a explicat Monica Boseff pentru agenţia Mediafax.
Reprezentanţii ANITP recomandă persoanelor care sunt victime ale traficului de fiinţe umane să obţină şi să reţină orice informaţie privind locul în care se află, precum adresa, număr de telefon, nume etc.
De asemenea, să informeze orice altă persoană cu care intră în contact că este o victimă a traficului de persoane, să transmită mesaje de ajutor prin telefon, sms, e-mail către rude sau prietenii din ţară.
Agenţia mai sfătuieşte victima să încerce să evadeze şi să contacteze instituţiile, autorităţile sau persoanele care ar putea s-o ajute.
ANITP gestionează şi linia TelVerde antitrafic 0800.800.678, iar principalele servicii sunt: “oferirea apelanţilor informaţii cu caracter preventiv care urmăresc reducerea gradului de vulnerabilitate a acestuia din punct de vedere informaţional şi referirea victimelor traficului de persoane către sistemul de asistenţă şi protecţie a acestora”.
Traficul de persoane, bazat pe mirajul unei vieţi mai bune. Racolarea, prin site-uri de socializare
Una dintre victimele traficului de persoane, o tânără care în 2016, în timp ce era în clasa a IX-a, a plecat în străinătate, cu acordul mamei sale, unde credea că o să lucreze.
„În luna iunie, am plecat în Anglia cu […] şi […], cu acord notarial din partea mamei mele. Credeam că o să lucrez la cules de cireşe, dar de fapt doreau să mă oblige să practic prostituţia pentru ei”, a povestit minora.
„Acesta a întâlnit două fete de 20 si 24 de ani care i-au cerut ajutorul. Aceste două victime, împreună cu victima minoră, au fost recrutate şi transportate din România de recrutori români care le-au promis că vor lucra cu forme legale. Fetele au visat la un viitor mai bun, însă odată ajunse în Regatul Unit, visul lor s-a transformat într-un coşmar. Le-au fost luate paşapoartele şi au fost trimise să se prostitueze”, a explicat Ciprian Ghiţuleasa, purtător de cuvânt al ANITP, pentru sursa citată.
Cele două fete reuşiseră să fugă, iar în urma descinderii autorităţilor şi victima minoră a fost salvată şi ulterior i-a fost acordat ajutor specializat.
Un alt caz este cel al unei tinere recrutate de către un fost coleg de clasă care emigrase în Spania. După aproximativ două luni de discuţii pe reţeaua de socializare, el a decis să vină în România. Relaţia dintre cei doi a avansat rapid, aceştia făcându-şi planuri de nuntă, urmând să se mute ulterior în casă părinţilor fetei, potrivit ANITP.
„Întâmplător, o prietenă de-a victimei care locuia în Spania i-a propus acesteia să vină în vacanţă la ea, făcându-i promisiunea că o va găzdui în casa ei şi că îi va achita biletul de avion, cunoscând faptul că victima nu avea posibilitatea de a suporta aceste costuri. Când victima i-a mărturisit că are un iubit şi că ar vrea să călătorească împreuna cu el, prietena a fost dispusă să-i plătească ambele bilete, cu condiţia de a-i returna banii ulterior. Iubiţii au plecat împreună cu avionul în vacanţă, însă în aeroportul din Spania au fost opriţi de poliţia de frontieră, iar prietenul ei a fost reţinut pentru de trafic de persoane. Iubitul ei era practic un recrutor din cadrul unei grupări de criminalitate organizată de trafic de persoane, care se ocupa cu recrutarea tinerelor din România în scopul exploatării sexuale”, a explicat Ciprian Ghiţuleasa.
EXCLUSIV/Libianul Ahmed Othman, care i-a tăiat gâtul iubitei sale, va fi expertizat psihiatric la Penitenciarul Spital Jilava