Cuprins:
În calendar ortodox 2023, Sfântul Ioan este sărbătorit a doua zi după Bobotează, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul.
Cei care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul își sărbătoresc onomastica pe 7 ianuarie, așa că nu uita să le transmiți acestora mesaje de la multi ani.
Nume sărbătorite de Sfântul Ion. Cui spunem „La mulți ani”
Peste două milioane de români – aproape 650.000 de femei şi peste 1,3 milioane de bărbaţi – poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, serbându-şi onomastica. Cele mai populare nume sunt Ioan, Ion, Ioana şi Ionela, însă există şi derivate ale acestora.
Iată cui trebuie să spui „La mulți ani” de Sfântul Ion:
- Ioan
- Ion
- Ionuţ
- Ioana
- Ionela
- Oana
- Nelu
- Ivan
- Jana
- Ionuţa
- Nela
- Onuţa
- Ionelia
- Jan
Semnificația numelui Ioan
Numele Ion, Ioan sau Ioana au origine comună și sunt versiunea românească a unuia dintre cele mai frecvente nume creștine, folosit în diferite forme în cele mai multe limbi.
Originea numelui este ebraică și s-a format prin compunerea termenilor Jahve” (Dumnezeu) în forma sa scurtă „Jo” şi „hanan” (a avea milă).
Semnificația numelui Ioan este „Jahve a avut milă”, „Dumnezeu este milos”.
Numele este la origine o formulă de mulţumire faţă de o divinitate care a făcut posibilă naşterea unui copil, de aici semnificaţia „dar de la Dumnezeu”.
O altă versiune a semnificației numelui Ion este originea slavonă și înseamnă „Dumnezeu este bun”, scrie sfatulparintilor.ro.
Sfântul Ioan este numit şi „Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe, care se va numi Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut.
Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi pe acesta şi a-l face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!”.
Mesaje de Sf. Ion. „La mulți ani” de Sfântul Ion
- „De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire şi sănătate şi să ţi se îndeplinească toate dorinţele pe care o să ţi le pui. La mulţi ani, Ioane!”
- „Mă bucur că exiști în viața mea și mă bucur că Sfântul Ion, al cărui numei îl porți, mi te-a dăruit pentru a mă bucura de prietenia ta sinceră și necondiționată”
- „Îți urez «La mulți ani», pentru că porți acest nume și fie ca Sfântul Ion pe care îl reprezinți să-și coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și liniștea interioară”
- „De Sf. Ion, cei dragi să te înconjoare cu căldura sufletelor lor într-o seară magică, iar fericirea să te ia în brațele ei în acest moment special!”
- „Fie ca Sfântul Ion să îţi călăuzească paşii spre fericire şi împliniri. La mulți ani!”
Vezi mai multe mesaje de Sf Ion și urări de Sfântul Ion
Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Ion
Ziua de Sfântul Ion, cunoscută în popor sub numele de “Sânt- Ion”, reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae. Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.
Conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească.
Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor. Cei care ţin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoşi, fără malformaţii.
Se spune că această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul.
Cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc şi animalele – de fiarele sălbatice.
Tot pe 7 ianuarie este sărbătorit Crăciunul pe rit vechi 2023.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro