Justiţia europeană confirmă astfel în primă instanţă refuzul înregistrării mărcii Pablo Escobar decis în 2022 de Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO), cu sediul la Alicante (Spania).
Acest organism al UE a refuzat înregistrarea deoarece a considerat că marca este contrară ordinii publice şi bunelor obiceiuri şi se baza pe percepţia publicului spaniol, deoarece are o cunoaştere mai bună a lui Pablo Escobar datorită legăturilor existente între Spania şi Columbia.
Columbianul Pablo Escobar, născut la 1 decembrie 1949 şi decedat la 2 decembrie 1993, a fost un baron al drogurilor care a fondat cartelul Medellin, din Columbia, al cărui lider era.
Pe 30 septembrie 2021, compania Escobar Inc., cu sediul social în Puerto Rico (Statele Unite), a solicitat EUIPO să înregistreze denumirea de Pablo Escobar ca marcă comercială a Uniunii pentru o gamă amplă de produse şi servicii.
Escobar Inc a fost înfiinţată de Roberto de Jesus Escobar Gaviria – fratele lui Pablo -, care a petrecut 12 ani în închisoare pentru rolul său în organizaţia criminală a fratelui său.
Escobar Gaviria a declarat în 2020 că firma sa va lansa un smartphone pliabil cu numele de Escobar Fold 1. În prezent, compania vinde o criptomonedă numită Escobar Cash, potrivit site-ului său.
CJUE: Numele lui Escobar, asociat cu traficul de droguri, narcoterorismul și crimele
CJUE a hotărât că „EUIPO a considerat în mod corect că aceste persoane ar asocia numele lui Pablo Escobar cu traficul de droguri şi narcoterorismul, precum şi cu crimele şi suferinţele rezultate din acestea, mai degrabă decât cu posibilele sale fapte bune în favoarea persoanelor sărace din Columbia”.
Din acest motiv, potrivit CJUE, marca va fi percepută ca fiind contrară valorilor şi normelor morale fundamentale care predomină în societatea spaniolă.
Tribunalul cu sediul la Luxemburg a adăugat că dreptul fundamental al lui Pablo Escobar la prezumţia de nevinovăţie nu a fost încălcat, întrucât, deşi nu a fost niciodată condamnat penal, în Spania este perceput public ca un simbol al crimei organizate, responsabil pentru numeroase infracţiuni.
Foto: Profimedia Images