- Răspunsul lui Arafat pentru Libertatea a fost: “Eu nu particip la proceduri sau la evaluări”
Guvernul Orban a repartizat sute de milioane de euro pentru achizițiile de echipamente medicale, imediat după declararea stării de urgență. La nivel centralizat, atribuirile din bani publici se fac prin două căi:
- Prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC), instituție în subordinea Ministerului de Finanțe – prin licitație.
- Prin Unifarm, companie deținută de Ministerul Sănătății – prin achiziție directă.
Ambele căi au condus la dublarea prețului pentru măștile medicale, conform cifrelor furnizate de presă, din documentele de achiziție.
Firma bucătăresei era, de fapt, paravanul afacerii cu măști a unui patron din cazul Secureanu
Pentru 12 milioane de euro, preț cu TVA, ONAC a cumpărat, la jumătatea lunii martie, un număr de 1,75 de milioane de măști de la firma Romwine & Coffee SRL.
Romwine & Coffee SRL se ocupă cu băuturi și țigări și îi aparține unei bucătărese căutate de Recorder în satul Uzunu, comuna Călugăreni, Giurgiu.
Hotnews a publicat că firma e un paravan utilizat de Cătălin Hideg, un personaj descoperit în 2015 de gsp în cazul Secureanu, om cu studii la Academia SRI și afaceri în industria medicală, prin firma Sanimed.
Sanimed, firma lui Hideg, aflată acum în spatele achiziției de măști pentru pandemia COVID, era cea pe care Libertatea a expus-o că vindea roboți de nebulizare spitalelor, la prețul de 150.000 de euro, în condițiile în care aceștia intrau în țară la 65.000 de euro.
Afarat, al doilea nume cu “funcție de decizie” în “procedura de atribuire”
Trei lucruri au rămas însă necunoscute opiniei publice pe firul acestei licitații cu măști de protecție, dar și al celor care au urmat.
- Când firmele participă la licitații, nu ele, ci ONAC stabilește intervalul de preț. Romwine & Coffee SRL nu a făcut decât să câștige cu prețul maxim stabilit de stat, preț între dublu și cvadruplu față de cel de piață.
- Acordul-cadru se semnează de ONAC, dar contractul subsecvent se semnează de IGSU.
- În calitate de secretar de stat în MAI și șef al Departamentului de Situații de Urgență, numele lui Raed Arafat apare al doilea pe lista oamenilor cu “funcții de decizie” legate de atribuirea contractelor.
”Lista cu persoanele ce dețin funcții de decizie în autoritatea contractantă cu privire la organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire:
Nagy Cornelia – președinte ONAC
Dr. Raed Arafat – secretar general – DSU
Dr. Călin Alexandru – director general – DGMUM-DSU
(…)”
Răspunsul lui Arafat: “Eu nu particip la proceduri sau la evaluări”
Documentul se numește Declarație și este completat de firme, conform Legii 98/2016 privind achizițiile publice.
Firmele declară că nu au legături cu persoanele cu putere de decizie în achiziția respectivă, ca să nu se nască un conflict de interese.
Prima pe lista oamenilor cu funcție de decizie este Cornelia Nagy, șefa ONAC. Următorul este Raed Arafat, dar nu ca “secretar general”, cum greșit apare, ci ca “secretar de stat”, după cum a spus chiar Arafat, după ce Libertatea i-a trimis documentul și l-a rugat să explice care sunt, mai exact, atribuțiile sale în aceste achiziții de echipamente medicale.
Raed Arafat a preferat să răspundă prin mesaje, iar răspunsul său a fost următorul.
“Documentul îi scrie pe toți care au conexiuni de coordonare sau care participă… în primul rând acolo trebuie să scrie secretar de stat și nu secretar general. Eu nu particip la proceduri sau la evaluări”
Raed Arafat, comandantul acțiunii în starea de urgență:
Om din IGSU: “Au apărut presiuni asupra noastră. Se pregătește o achiziție de la Deltamed”
“Problema este că unele dintre firmele care au câștigat inițial contractele prin această atribuire nu au putut livra și au solicitat anularea în temeiul situației de urgență, iar noi, de la IGSU, nu vrem să acceptăm. Și au apărut presiuni asupra noastră”, a spus un ofițer din IGSU, instituție aflată în subordinea lui Raed Arafat.
“Acum ni s-a spus să pregătim derularea unei achiziții de autospeciale pentru transport înalt contagioși, autospecială făcută de Deltamed, prin procedura de achiziție directă, fără publicarea unui anunț de participare, ceea ce creat comentarii la IGSU”, a explicat același om.
“Achizițiile făcute în ultimii ani la IGSU au fost enorme, iar oamenii nu mai vor să riște”, a descris ofițerul starea de spirit din instituția care achiziționează toate materialele sanitare COVID-19 pentru pompieri, SMURD și nu numai.
Pe acest fond au apărut, acum câteva zile, declarațiile lui Raed Arafat, în care el a solicitat ca procurorii să-i lase în pace pe cei care “nu au respectat o regulă sau au mers mai repede la achiziții în această perioadă”.
Primul care a cerut imunitate la problemele legale din achizițiile de echipamente medicale, imediat după izbucnirea pandemiei COVID-19, a fost Streinu-Cercel, managerul de la Institutul Matei Balș.
“Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar, care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor”
Prof. dr. Streinu-Cercel, 27 martie:
Apoi, Arafat a apărut la Digi 24 și a formulat aceleași idei. El a atras atenția că, dacă de la cei cu putere de decizie în achizițiile din bani publici nu se va primi înțelegere când “nu au respectat o regulă”, atunci nimeni nu se va implica în lupta contra COVID-19, ultimatum pe care îl dăduse și dr. Streinu-Cercel.
Dacă cineva a făcut ceva pentru el, a folosit acest moment pentru a trage beneficii din achiziții, e foarte normal să fie urmărite persoanele și închise. Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede, ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă.
Raed Arafat, 18 aprilie:
“Intervenția publică a lui Raed Arafat în a cere imunitate e pentru el, dar și o formă de a liniști nemulțumirile tot mai greu de controlat de către el din cadrul SMURD, ISU și IGSU, unde oamenii nu mai vor să facă achiziții pe care ei le semnează și alții le decid”, a spus angajatul ISU pentru Libertatea.
“Astfel, Arafat vrea să le arate oamenilor lui că se luptă ca nimeni să nu poată fi cercetat pentru achiziții”, a conchis specialistul din sistemul de urgență.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro