Într-un răspuns pentru Libertatea, Gabriela Firea neagă categoric orice legătură cu cei care vorbesc la telefon despre ea.
Printre firmele ajutate sunt Adir Soft Advertising și Adir Soft IT Services, ambele deținute de Irina Geambașu, soția și apoi fosta soție a lui Răzvan Geambaşu, chiar director executiv la Casa de Asigurări de Sănătate București.
CNAS și filialele sale gestionează anual peste 6 miliarde de euro, din taxele cetățenilor români.
Cei doi foști soți discută cum să sporească afacerile cu spitalele, unele dintre ele în subordinea Gabrielei Firea.
Există trei cazuri în care ei discută despre intervenții la cei doi primari. E vorba de discuții între terți, dintr-un dosar public, unde Gabriela Firea și Florentin Pandele nu au vreo calitate.
1. „Pandele i-a certat pe cei din jur că nu au rezolvat”
În dosarul trimis la instanță apare o discuție în care Răzvan Geambașu îi povestește fostei consoarte că s-a întâlnit cu Florentin Pandele.
Iar edilul din Voluntari i-ar fi „certat pe toți din jur”, care nu l-ar fi sprijinit pe Geambașu să ocupe o funcție importantă din sistemul asigurărilor de sănătate.
„De bun augur. M-am văzut aseară cu domnu primar de la Voluntari, încântat să mă cunoască, că a vorbit lumea foarte frumos de mine, i-a certat pe toți din jur că nu au rezolvat până acum… așa că e de bine, zic eu. Aștept cu interes.”
„Și zilele viitoare, să văd ce se întâmplă, după aia…”, îi spune Răzvan Geambașu fostei soții.
2. Răzvan Geambaşu: „Am pârghiile necesare acuma, în câteva zile, mă văd și cu familia de primari”
În afacerile cu spitalele de stat, nu întotdeauna lucrurile merg șnur.
Managerul unui spital din subordinea Primăriei Capitalei a luat-o la rost pe Irina Geambașu, amenințând că îi va raporta Gabrielei Firea intervențiile sale.
Plus neregulile din contracte.
Rebela este Tania Rădulescu, cea numită, în aprilie 2017, în funcția manager al Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială.
Irina Geambașu se înfurie pentru că i se pare că Tania are ceva cu ea și, în iulie 2017, cere intervenția promptă a fostului soț, șef la Casa de Asigurări de Sănătate București.
„Deci isterie maximă, frate! Auzi că o șantajez, că o să mă pârască la Firea, că sunt o nemernică!”,
se confesează Irina Geambașu, la telefon.
Răzvan Geambașu o asigură că noul manager se va liniști, prin intervenția la „familia de primari”.
„Geambașu Ion Răzvan: O să reglementăm și situația cu Tania, mai lasă-mă o săptămână-două, că o să merg eu până la ea și se va liniști.”
„Geambașu Irina Adelina: Poți… cu Tania… Tania a chemat-o pe directoarea economică și i-a prezentat-o pe noua directoare medicală de la Casă că…și asta m-a sunat ieri plângând «Aoleu, doamna Irina, ce-mi… a zis: gata, zice: nu mai are prietena ta să te apere, am să te mănânc și pe tine și pe toți de-aicea!”
„Geambașu Ion Răzvan: E, na! Un căcat! Vezi de treabă că o liniștesc eu pe Tania. Am…, … am pârghiile necesare acuma, în câteva zile, marți, eu mă văd și cu familia de primari… asta zic… ușor, ușor le așezăm„.
Directoarea care s-a opus soților Geambașu a pierdut postul!
Tania Rădulescu, cea invocată în convorbirea celor doi, a pretins în fața anchetatorilor DNA că, de la numirea în funcție, a constatat mai multe nereguli financiare.
Printre ele: cele din contractele dintre spital și Adir Soft Advertising și Adir Soft IT Services, ambele firme controlate de Irina Geambașu.
La un moment dat, a refuzat să mai semneze contractul cu firma Adir.
A fost demisă, în 12 februarie 2018, de către primarul municipiului București, este versiunea Taniei Rădulescu în fața procurorilor.
Ca și în cazul conversației soților Geambașu, și Tania Rădulescu a pomenit-o pe Gabriela Firea fără să poată aduce vreo probă.
Deși în subordinea Primăriei Capitalei, spitalele coordonate de Gabriela Firea primesc, ca și cele ale Consiliilor Județene, peste 80% din bugetul lor tot din cele 6 miliarde, banii de la Casă, din taxele pacienților.
3. Când apare un manager-prieten, „ușile care au fost închise”, se deschid!
În alt caz interceptat de procurori, Irina Geambașu află că un amic a ajuns într-un post-cheie.
Își sună soțul.
Prietenul Ion Ovidiu Mihăescu era noul șef de la Institutul C.I. Parhon, unde, până atunci, „ușile au fost închise” pentru firmele ei de soft.
„Hai că m-a sunat Carmenușa de la Parhon și mi-a zis că de ieri Ovidiu Mihăescu e noul manager la Parhon!„.
Cine este Carmenușa?
„Este șefa laboratorului, sora noastră, Carmen Iordăchescu!„
„Da. Carmen este de mult la Parhon, de 20 de ani, de… nu știu”.
Fostul său soț se adaugă optimismului.
„Da, eu… chiar mă bucur! Eu chiar mă bucur! O să mergem să – facem o vizită mâine, poimâine…”
„(…) Pentru că de aici încolo… are timp în toamna asta să așeze ploile acolo, să începem o colaborare cu ăia după ani de zile în care au… ușile au fost închise acolo”.
Planificau să refacă la Ilfov echipa de la București
Dar nu totul este roz.
Pentru că managerul care tocmai plecase de la Instititutul Parhon, Ana Maria Nițulescu, ajunge și ea la Casa de Sănătate București, unde domnise până atunci Răzvan Geambașu.
„Tembela asta și-a luat… asta care a dat examenu pe postu tău, și-a luat lichidarea aicea, de la Parhon”.
Geambașu se reorientează. Are două variante. Una legată de intervențiile la Firea&Pandele.
„Eu acuma o să vorbesc cu el, să văd în ce ape se scaldă… dacă îmi dă funcția de director DRC, dacă nu… atunci eu mâine am o întâlnire, în care o să văd exact care este …(neinteligibil)… pe săptămâna viitoare, când s-o întoarce doamna primar, tre să ne vedem”
„Și el făcuse deja discuția pentru Parhon și… mai era o variantă, că dacă ră… e să rămânem în sistemul de asigurări, să mergem amândoi la Casa Ilfov. El pre… de fapt Ilfov! El preia Casa de Asigurări și eu Direcția sau invers.”
„Da… asta a fost, așa, mai mult de distracție. Și așa… Și i-am zis: ««Mă, dacă îmi ies ploile… vorbim… poate refacem echipa de la Casa București».”
Numai că „refacerea echipei de la Casa București” la Casa Ilfov, județ unde și Firea și Pandele sunt foarte influenți, nu mai are loc.
Pentru că Răzvan Geambașu și „echipa” sunt săltați de DNA.
Iar, acum, ei sunt trimiși în instanță.
Inculpați pentru 18 fapte de trafic de influență
Răzvan Geambaşu este acuzat în dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și 18 fapte de trafic de influență, în formă continuată.
Irina Geambaşu este acuzată de 18 fapte de cumpărare de influență, în formă continuată.
DNA acuză că, „în perioada ianuarie 2016 – august 2017, inculpatul Geambașu Ion-Răzvan, în calitatea menționată mai sus, a pretins și a primit suma totală de 40.750 lei, prin 18 operațiuni de transfer bancar, din contul inculpatei Geambașu Irina-Adelina, în contul său personal, pentru a determina funcționarii publici din cadrul unităților spitalicești din București să încheie sau să deruleze relații comerciale în condiții avantajoase cu o anumită societate comercială ce asigura servicii informatice”.
Firea neagă, Pandele nu comentează
Libertatea a trimis întrebări către Gabriela Firea și către soțul său, Florentin Pandele.
Ziarul i-a întrebat dacă îi cunosc pe soții Geambașu.
În cazul primarului din Voluntari, Florentin Pandele a fost rugat să explice dacă întâlnirea în care s-a rățoit la proprii angajați în favoarea lui Răzvan Geambașu este reală.
Gabriela Firea a negat explicit orice legături cu familia Geambașu, eventuale întâlniri cu ei, precizând și că nu a auzit despre firmele controlate de Adelina Geambașu.
Despre demiterea Taniei Rădulescu de la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, primarul Bucureștiului spune că nu el a demis-o.
”Dr. Tania Radulescu a fost demisa din functia de manager al spitalului de catre Consiliul de Administratie”, sună răspunsul Gabrielei Firea. Consiliul ar fi luat în calcul la demitere ”problemele de management ale spitalului”.
De asemenea, Gabriela Firea precizează că la forul care coordonează activitatea spitalelor Primăriei, ASSMB, nu există nicio sesizare trimisă de Tania Rădulescu.
Răspunsul integral, la finalul articolului.
Până la ora închiderii ediției, Florentin Pandele nu a oferit explicațiile sale, pentru cititorii Libertatea.
- Libertatea a început un serial în care prezintă faptele, probele procurorilor, dar și pozițiile celor acuzați în dosarul decontărilor ilegale făcute de CNAS și CASMB, dedesubturile unui sistem șubred de sănătate.
- Procurorii DNA au finalizat ancheta în dosarul de corupție și l-au trimis în judecată, la Curtea de Apel București.
- În această cauză sunt inculpate 59 de persoane și 31 de firme din domeniul acordării de îngrijiri medicale la domiciliu, iar prejudiciul constatat de anchetatorii DNA este de peste 20 de milioane de lei.
- Printre cei care vor fi judecați sunt: Marian Burcea, fost șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Alin Sergiu Costache, la data faptelor șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS, Lucian Liviu Bara, președintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București până în 13 iulie 2017, Ion Răzvan Geambașu, la data faptelor director executiv al CASMB și manager al Direcției – medic-șef.
- Alături de aceștia sunt în fața judecătorilor alți funcționari din CNAS și CASMB, un avocat, dar și reprezentanți ai unor societăți care activau în domeniul îngrijirilor la domiciliu.
- Procurorii DNA susțin că șefii din CNAS și CASMB credeau că pot concedia pe cei nesupuși, pot distruge pe cei care contestă sistemul, pot manipula înfăptuirea justiției. Alţi inculpaţi se lăudau că pot decide numiri în funcţii, prin inervenţii la persoane influente.
Răspunsul Primăriei Capitalei La Solicitarea Libertatea by Stanca Andrei Alexandru on Scribd
Citește și:
Românii care au criticat Poliţia pe Facebook s-au trezit cu conturile blocate. Internauţii au povestit pentru Libertatea ce li s-a întâmplat