Dacă te numeri printre proprietarii de mașini cu emisii zero, poți beneficia de plăcuțele de înmatriculare de culoarea verde. În cele ce urmează îți vom spune cum poți obține aceste numere și ce acte ai nevoie.

Ce sunt numerele de înmatriculare verzi

Serviciile de permise şi înmatriculare a vehiculelor din cadarul DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) au demarat eliberarea plăcuțelor cu numere de culoare verde pentru autovehicule cu zero emisii la 27 iunie, în conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministrului Mediului nr. 676/44/433/2022.

Actul legislativ reglementează acordarea plăcuțelor de înmatriculare verzi exclusiv modelelor pur electrice și celor cu pilă de combustie cu hidrogen înmatriculate în România.

Dacă te numeri printre proprietarii de mașini cu emisii zero poți beneficia de plăcuțele de înmatriculare de culoarea verde

Prin introducerea noilor plăcuțe pentru mașinile nepoluante se urmărește creșterea vizibilității acestora în trafic, precum și încurajarea proprietarilor de mașini echipate cu motoare convenționale de a se îndrepta către astfel de mijloace de transport.

În același timp, autoritățile plănuiesc să ofere și anumite facilități șoferilor care conduc acest tip de automobile. Și aici ne referim la parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse și la reduceri de taxe și impozite.

Cum obții numerele de înmatriculare verzi

Noile plăcuțe verzi se pot elibera în cazul solicitării mai multor tipuri de operațiuni, potrivit site-ului oficial DRPCIV. Este vorba despre înmatriculare, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta și eliberarea unui nou set de plăcuțe cu număr de înmatriculare.

Este important de știut că eliberarea plăcuțelor de înmatriculare verzi se face la solicitarea expresă a proprietarului automobilului. În caz contrar, plăcuțele eliberate vor avea literele și cifrele de culoare neagră.

Eliberarea plăcuțelor de înmatriculare verzi se face la solicitarea expresă a proprietarului automobilului

Contravaloarea plăcuțelor cu număr de înmatriculare este de 20 de lei pentru plăcuța tip A, 23 de lei pentru plăcuța tip B (pentru partea din spate a modelelor de teren dotate cu loc de amplasare special prevăzut) și, respectiv, 17 lei pentru plăcuța tip C (motocicluri).

Numerele speciale se atribuie preferențial doar la cerere, iar pentru asta va trebui achitată contravaloarea plăcuței de înmatriculare plus tariful pentru număr preferențial, în total 65 de lei. Dacă nu dorești număr preferențial va trebui să plătești doar 40 de lei (contravaloarea celor două plăcuțe).

Ce acte ai nevoie pentru numerele de înmatriculare verzi

Cererea pentru obținerea numerelor de înmatriculare verzi trebuie depusă la unul dintre birourile DRPCIV, împreună cu o serie de acte.

Cererea pentru obținerea numerelor de înmatriculare verzi trebuie depusă la unul dintre birourile DRPCIV

Documentele diferă, dacă se optează pentru același număr ori dacă se solicită un alt număr de înmatriculare. Iată care sunt aceste documente:

Pentru același număr de înmatriculare

  • Cartea de identitate a mașinii;
  • Plăcuțele cu actualul număr de înmatriculare;
  • Actul de identitate al proprietarului mașinii;
  • Dovada plății contravalorii plăcuțelor de înmatriculare.

Odată cu depunerea acestor acte se vor preda plăcuțele de înmatriculare vechi.

Pentru emiterea unui alt număr de înmatriculare

  • Cartea de identitate a automobilului;
  • Documentul de asigurare obligatorie (RCA) în copie;
  • Vechiul certificat de înmatriculare;
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare;
  • Dovada achitării contravalorii unui alt certificat;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Dovada plații contravalorii plăcuțelor de înmatriculare.

Persoanele juridice vor mai avea nevoie în plus de o copie după certificatul de înregistrare al companiei și de o împuternicire pentru reprezentantul legal. Dacă documentele vor fi depuse de o altă persoană, aceasta va avea nevoie de o procură specială, autentificată de un notar public.

Vezi şi cum faci înmatricularea provizorie a mașinii!

Urmărește-ne pe Google News