Principalele două funcții de conducere în Autoritate sunt deținute, în acest moment, de persoane care au fost susținute de PSD: Toni Greblă, președinte, și Florin Mitulețu-Buică, secretar general AEP.
- Autoritatea Electorală Permanentă este instituția care controlează finanțele partidelor, dar are un rol determinant și în organizarea alegerilor. Anul viitor se vor organiza alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.
„La momentul votului pentru ca Toni Greblă să ajungă președintele AEP a existat o înțelegere ca funcția de secretar general al AEP să revină PNL. Nu s-a respectat înțelegerea. Nu putem lăsa PSD să se ocupe singur de organizarea alegerilor din 2024, sunt patru runde de alegeri, trebuie să existe o contrapondere. Este esențial să avem secretarul general, un om cu experiență”, a declarat un lider PNL pentru Libertatea.
Parlamentul a votat, pe 28 martie 2023, numirea lui Toni Greblă în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente.
Cine este Dan Vlaicu, favoritul la funcție
„Situația trebuie rezolvată în luna iulie. Dan Vlaicu, care a fost vicepreședinte AEP, este favorit să devină secretar general cu susținerea PNL. Au mai fost în discuție și alte nume, printre care Mihai Voicu, dar Dan Vlaicu are prima șansă”, au declarat surse din conducerea PNL pentru Libertatea.
Dan Vlaicu a fost între august 2012 și aprilie 2016 vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente, iar în intervalul ianuarie 2017 – august 2020 a fost consilier la cabinetul unui vicepreședinte AEP.
Pentru ca acesta să devină secretar general la AEP ar trebui ca acela care deține acum funcția să renunțe la ea, deși a obținut-o prin concurs.
Funcția de secretar general este deținută de Florin Mitulețu-Buică, fost președinte al Autorității până în februarie 2023. Acesta a renunțat la funcția de președinte după o discuție cu Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a confirmat că a avut un rol decisiv în plecarea lui Mitulețu-Buică din fruntea AEP.
„Eu i-am solicitat domnului Mituleţu ca dânsul să îşi înainteze demisia. Cred că a fost super corect”, a susținut Marcel Ciolacu pe 20 februarie 2023.
Așadar, pentru ca liberalii să obțină funcția, PSD trebuie să îl convingă pe Florin Mitulețu-Buică să renunțe și la acest post pe care l-a obținut prin concurs în 2018.
Dacă Florin Mitulețu-Buică nu își dă demisia, liberalii, conform legii, nu îl pot demite.
PSD a blocat numirea unui secretar general al guvernului
Marcel Ciolacu a refuzat și numirea lui Mircea Abrudean, susținut de PNL Cluj, pentru funcția de secretar general al Guvernului. Premierul a invocat, potrivit mai multor lideri din coaliție, un aviz negativ primit din partea serviciilor de informații în cazul Abrudean.
„Decizia va fi luată pe baza dialogului pe care îl am cu premierul Ciolacu și urmează ca atunci când vom închide toate funcțiile, că nu e vorba doar de această funcție, sunt mai multe funcții care nu au fost rezolvate, să o rezolvăm și pe aceasta”, a răspuns președintele PNL, luni, la finalul ședinței Biroului Politic Național, când a fost întrebat de Libertatea care sunt motivele care stau la baza refuzului premierului Ciolacu de a-l numi pe Mircea Abrudean ca secretar general al Guvernului.
După amânarea instalării lui Abrudean, în partid s-a declanșat o competiție între diferite organizații pentru a ocupa funcția de la Guvern, potrivit mai multor șefi de filiale.
Aceștia admit că numirea sa a fost blocată și din cauza luptelor interne între facțiunile din PNL. Mircea Abrudean are, potrivit secretarului general al PNL, Lucian Bode, certificat ORNISS – NATO, care îi permite accesul la informații clasificate din organizația nord-atlantică.