Însurăţeii trebuie să îşi aleagă cu grijă locaţia unde se va desfăşura nunta pentru că dacă au foarte mulţi invitaţi nu pot folosi sălile ce nu au autorizaţie de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud.
Sălile sau căminele culturale vechi, care au fost reabilitate recent sau cele care au suprafaţă mai mare de 600 de metri pătraţi şi intră în categoria sălilor aglomerate sunt cele care au nevoie de autorizaţia de securitate la incendiu. Dacă încăperea este autorizată pentru un anumit număr de persoane organizatorii nu au voie să invite mai mulţi petrecăreţi pentru că riscă să fie aspru sancţionaţi.
„Responsabilitatea revine pe de o parte Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ca unitate de control şi reglementare, iar pe de altă parte organizatorilor evenimentului sau proprietarilor sălilor respective, dar şi beneficiarului care trebuie să se asigure că sala în care are loc evenimentul respectă normele de siguranţă”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al ISU BN, plt.maj. Marius Rus.
În unele comune primarii au căutat soluţii pentru a-i ajuta pe cei care vor să se căsătorească şi au o listă lungă de invitaţi: pot organiza nunţile în sălile de sport de la şcoli. Aşa a procedat primarul comunei Feldru, Grigore Ţolan. Totuşi, în aceste condiţii primarul trebuie să schimbe destinaţia sălii în sală pentru alimentaţie publică, iar dacă numărul invitaţilor este mai mare de 200 destinaţia trebuie schimbată din nou în sală aglomerată.
ISU BN anunţă că va face verificări la nunţile care vor fi organizate la ţară şi că dacă vor fi găsite nereguli se vor aplica sancţiuni. Amenzile pornesc de la 200 de milioane de lei vechi şi pot ajunge până la 500 de milioane de lei vechi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro