Tulburați deja de decizia autorităților de a eutanasia sute de mii de nurci, de teama coronavirusului, danezii s-au trezit zilele trecute în fața unor noi imagini dramatice, transmise de presă: corpurile animalelor îngropate au început să iasă la suprafață, în peninsula Iutlanda.

Un oficial a explicat fenomenul. „Pe măsură ce cadavrele se descompun, se pot forma gaze. Acest lucru face ca totul să se extindă puțin. În acest fel, în cele mai grave cazuri, nurca este împinsă din pământ”, a declarat Thomas Kristensen, un purtător de cuvânt al poliției naționale, pentru postul național de radio DR.

Poliția din Iutlanda de Vest, unde câteva mii de nurci au fost îngropate într-o groapă comună pe un câmp de antrenament militar, a început deja să remedieze problema, aruncând pământ suplimentar deasupra cadavrelor animalelor îngropate în tranșee de un metru adâncime.

„Este un proces natural”, a mai explicat oficialul danez. „Din păcate, un metru de pământ nu înseamnă doar un metru de pământ – depinde de ce tip de sol este. Problema este că solul nisipos din Iutlanda de Vest este prea ușor. Așa că a trebuit să punem mai mult pământ deasupra”.

Dar asigurările oficialilor nu au liniștit cetățenii. Populația este îngrijorată că animalele au fost îngropate prea aproape de lacuri și rezervații subterane de apă, ceea ce a determinat temerea unei posibile contaminări a solului și a apei potabile.

„Se pare că nimeni nu știe cu adevărat care sunt consecințele. Trebuie să mărturisesc că mi se pare îngrijorător. Cel puțin doi primari locali ceruseră să fie dezgropate și incinerate nurcile. În cel mai rău caz, poluarea ar putea afecta câțiva ani apa subterană de băut”, a avertizat Susan Munster, directorul Agenției apelor pentru Jyllands Posten.

Un politician local, Leif Brogger, a declarat la rândul său: „Autoritățile se joacă cu mediul nostru și îl folosesc ca teren de gunoi”.

Ministerul danez al mediului a încercat să calmeze spiritele.

Kristensen a declarat că fenomenul este o „problemă temporară legată de procesul de descompunere”, adăugând că zona va fi monitorizată non-stop până când se va monta un gard protector „pentru a evita potențialele probleme pentru animale și oameni”. Oficialul danez susține că nurcile aflate în descompunere nu mai prezintă un risc ridicat de contaminare.

Danemarca, cel mai mare exportator mondial de blană de nurcă, a anunțat la începutul lunii noiembrie că va sacrifica peste 15 milioane de nurci din țară, după ce a descoperit o mutație virusului care ar fi putut pune în pericol eficacitatea viitoarelor vaccinuri.

Crescătorii de nurcă din Danemarca au sacrificat până acum peste 10 milioane de animale, conform ultimului bilanț.

 
 

Urmărește-ne pe Google News