Anunţul a făcut ca acţiunile NuScale să scadă cu 20%. Compania americană şi-a propus să construiască la Doiceşti, în România, prima centrală electrică din Europa care să funcţioneze cu reactoare modulare mici (SMR).
John Hopkins, preşedintele şi directorul general al NuScale, a afirmat, într-un comunicat de presă, că societatea va continua să lucreze cu ceilalţi clienţi interni şi internaţionali pentru a aduce pe piaţă tehnologia americană a reactoarelor modulare mici (SMR) şi pentru a creşte bazele de producţie nucleară din SUA. NuScale speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina.
În SUA, în 2020, Departamentul Energiei a aprobat 1,35 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru proiectul de energie fără carbon (Carbon Free Power Project – CFPP), sub rezerva alocărilor din partea Congresului. NuScale a primit aproximativ 600 de milioane de dolari de la acest departament începând din 2014 pentru a sprijini proiectarea, acordarea licenţelor şi amplasarea proiectului.
NuScale plănuia să dezvolte proiectul cu şase reactoare de 462 de megawaţi împreună cu autoritățile din statul american Utah – mai exact cu Asociaţia municipală a sistemelor de producere a energiei din Utah (UAMPS) – şi să îl lanseze în 2030, dar mai multe oraşe s-au retras din proiect pe măsură ce costurile au crescut.
Se aştepta ca centrala NuScale din Utah să fie primul SMR care să obţină o licenţă de construcţie din partea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA. Dar NuScale a transmis că pare puţin probabil ca proiectul să aibă suficienţi clienţi pentru a continua implementarea lui.
Compania a anunţat în ianuarie că preţul-ţintă pentru energia produsă de centrală este de 89 de dolari pe megawatt oră, cu 53% mai mult decât estimarea anterioară de 58 de dolari pe MWh, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la disponibilitatea clienţilor de a plăti.
Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Energie a declarat miercuri că anunţul companiei că renunţă la proiectul din Utah este o veste tristă. „Credem că munca depusă până în prezent la CFPP va fi valoroasă pentru viitoarele proiecte de energie nucleară. Deşi nu orice proiect nu are garanţia reuşitei, Departamentul Energiei rămâne angajat să facă tot posibilul pentru a implementa aceste tehnologii, pentru a combate criza climatică şi pentru a creşte accesul la energie curată”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Centralele nucleare americane existente, care sunt mai mari, furnizează aproape jumătate din energia generată în SUA, practic fără emisii de carbon. SMR-urile sunt menite să se potrivească unor noi aplicaţii, cum ar fi înlocuirea centralelor pe cărbune închise şi amplasarea lor în comunităţi îndepărtate. Susţinătorii spun că sunt mai sigure decât reactoarele actuale, dar criticii obiectează că SMR-urile produc în continuare deşeuri nucleare periculoase.
Până în prezent, doar proiectul SMR al NuScale a fost aprobat de NRC.
NuScale vrea să construiască la Doiceşti prima centrală electrică din Europa care va funcţiona cu SMR
În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) în vederea evaluării dezvoltării, autorizării şi construcţiei unui reactor modular de mici dimensiuni (SMR) în România, iar pe 9 octombrie 2020, România a semnat cu Statele Unite ale Americii un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat şi de Parlamentul României.
Tot în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, printr-un Memorandum de Înţelegere (MOU) cu Ministerul Energiei din România, interesul de a finanţa proiecte majore de investiţii energetice în România, inclusiv cele nucleare, însumând o valoare totală de 7 miliarde de dolari, potrivit Agerpres.
Un an mai târziu, pe 4 noiembrie 2021, în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular mic din Europa, în prezenţa ministrului român al energiei, Virgil Popescu.
La începutul anului 2022, Nuclearelectrica a primit 1,2 milioane de dolari de la USTDA pentru a identifica şi evalua potenţialele amplasamente pentru reactoarele modulare mici, iar după finalizarea studiului au fost identificate mai multe amplasamente potenţiale adecvate. Amplasamentul fostei centrale termice de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, România, a fost selectat ca amplasament candidat pentru studii şi dezvoltări aprofundate suplimentare.
Pe 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale și Nova Power & Gas (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti şi în iunie 2022, preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane de dolari pentru următoarea etapă de dezvoltare a reactoarelor modulare mici NuScale în România – studiul preliminar de inginerie şi proiectare (FEED) pentru proiectul SMR din România.
Poziția Ministerului Energiei din România
„România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea. Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor noastre climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR”, a reacționat Ministerul Energiei, prin intermediul unui comunicat de presă.
Conform ministerului, România este „aliniată cu alte state europene și internaționale care doresc să dezvolte și să implementeze tehnologii SMR pentru a-și îndeplini obiectivele de decarbonizare, securitate energetică și de independență”.
„Proiectul SMR derulat în România poate poziționa România ca lider al statelor care susțin SMR. În plus, proiectele bazate pe tehnologia SMR sunt aliniate cu perspectiva UE, care recunoaște contribuția SMR la îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare și securitate energetică, aducând beneficii suplimentare, dincolo de generarea de energie, precum menținerea și crearea de noi locuri de muncă în industrie”, a adăugat instituția.
„România are peste 27 de ani de operare în siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale nucleare din lume și un organism de reglementare nucleară riguros și experimentat – CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România), responsabil cu respectarea reglementărilor naționale și europene, precum și un parteneriat transatlantic solid în domeniul nuclear”, mai afirmă Ministerul Energiei.
Mai mult, în temeiul Tratatului Euratom, UE dispune de un cadru clar pentru securitate nucleară.
„De asemenea, UE promovează o colaborare puternică între statele membre, pentru a consolida eforturile și inițiativele și pentru a asigura implementarea cu succes și în siguranță a SMR-urilor. În acest context, România are toate premisele pentru a dezvolta proiecte bazate pe tehnologia SMR”, mai spune ministerul condus de Sebastian Burduja.
Foto: Profimedia Images
Inginer • 10.11.2023, 00:26
Şi, totuşi, tehnologii asemănătoare alimentează submarine şi portavioane americane de vreo 50 de ani...
Alex.59 • 09.11.2023, 21:05
Da' vorba cuiva de pe aici : de ce nu le testează în America lor acolo, ne-au găsit pe noi mai "solvabili" (fraieri)..? 🤨🧐🤔🙄