Alegerea îți aparține. Dacă vrei să îți distrugi arterele, să te îngrași, să ai colesterolul mare, diabet continuă să mănânci burgeri, cartofi prăjiți și sucuri industriale, zilnic. Dacă însă vrei să pierzi în greutate, să te simți bine, să trăiești sănătos și mult, pune în practică cele mai recente recomandări ale nutriționiștilor.
Consumă legume și fructe, dar mai ales legume
Fiindcă legumele aduc fibre și micronutrienți, dintre care vitamine și antioxidanți și au un număr redus de calorii dacă sunt gătite corect. Crude, coapte, fierte, consumă legume sub ce formă îți plac. Evident, recomandările sunt să alegi de preferință fructele și legumele locale, de sezon, dacă se poate bio, adică fără pesticide.
Sucurile de fructe nu sunt fructe
Dacă înainte erai sfătuit să consumi un smoothie din spanac, kiwi, mere sau un compot de banane sau piersici considerai că porția zilnică de fructe a fost consumată. E bine, nu! Nutriționiștii afirmă, pe bună dreptate, că sucurile de fructe (chiar și cel de portocale) intră în categoria băuturilor dulci. Fiindcă odată presate, își modifică indicele glicemic care crește, iar calitatea vitaminelor scade, fiind alterată de procesare. Fructele conțin fructoză, tot o formă de zahăr, deci trebuie consumate cu moderație dar, proaspete și nu transformate!
Cea mai bună băutură este… apa
Da. Deci,doar un pahar de suc natural pe zi, în rest apă. Nici băuturile alcoolice nu sunt recomandate, decât în cantități mici, ocazional.
Leguminoase din belșug
Acestea conțin micronutrienți, proteine și fibre și au și un preț scăzut. Le poți consuma de câteva ori pe săptămână. Deci, pune pe listă: năut, linte, fasole uscată , fasole verde etc.
Mai ușor cu mezelurile
O categorie de alimente care, chiar dacă ne fac cu ochiul, trebuie evitate. Acestea conțin grăsimi proaste, conservanți, sare. Recomandările sunt de maximum 25 g pe zi, de persoană. Dacă ne gândim că doar o felie de șuncă albă cântărește cam 45 g… îți dai seama cam cât ar trebui să consumi.
Mai puțină carne roșie
Dacă ești adepta proteinelor animale trebuie să ai grijă la consumul cărnii roșii (vită, miel, porc). 500 g pe săptămână sunt suficiente, și e bine să fie de calitate. În schimb, carnea de pasăre este cea mai recomandată din punct de vedere nutrițional, adică pui, curcan, rață etc.
Mai mult pește
În afara faptului că trebuie să fii atent la speciile de pește care au un conținut crescut de metale grele, e bine să consumi pește de două ori pe săptămână și să nu-ți lipsească peștele gras: sardine, macrou hering, care conține omega 3. Cu cât peștele este mai mic cu atât e mai bine. Conservele de sardine sunt recomandate și nici nu sunt scumpe.
Consumă pâine și făinoase integrale
Pâine albă nu e indicată fiind obținută din făină rafinată. De aceea sunt indicate toate produsele integrale, pâine, paste, orez. Acestea conțin micronutrienți și usnt mult mai sățioase și fiindcă se digeră mai lent.
Chiar dacă se recomandă untul, grăsimea de oaie, untura, care nu sunt rele, nu trebuie să ignorăm nici uleiurile vegetale bogate în acid alfa-linoleic. Deci, fără margarine, mai puțin ulei de floarea-soarelui, de arahide. Introdu în allimentație uleiul de nuci și de colza, de preferință bio. Sunt scumpe, dar nu vei abuza.