Acțiunile Nvidia au crescut miercuri cu 2,3%, până la un record de 404 dolari pe unitate, ceea ce a făcut ca societatea să aibă o valoare de 248 de miliarde de dolari, puțin peste cele 246 de miliarde ale Intel.
Nvidia produce cipuri grafice pentru cele mai avansate plăci video de gaming din lume: pe segmentul cipurilor grafice pentru PC-uri Nvidia are o cotă de piață de două treimi.
Mai nou, compania dezvoltă și cipuri pentru inteligență artificială, dar și pentru industria auto, în cazul mașinilor care se conduc singure.
Intel însă este în continuare cel mai mare producător de cipuri din lume în funcție de venituri și profituri. Intel domină piața procesoarelor pentru calculatoare și servere, însă nu a avut succes în lumea smartphone-urilor sau alte domenii.
Din această cauză, acțiunile Intel au scăzut cu 3% în 2020, în vreme ce titlurile Nvidia au crescut cu 68%.
Intel, la mare concurență cu Samsung și TSMC
Samsung a furat coroana de cel mai mare producător de cipuri din lume de la Intel, după creșterea prețurilor pentru memorii. Samsung este cel mai mare producător de memorii RAM și memorii NAND din lume. Ulterior, însă, prețul memoriilor a scăzut, iar Intel și-a recăpătat poziția.
Nu și-a recăpătat-o însă și pe cea de cel mai mare producător al lumii în funcție de capitalizare, aceasta fiind deținută de grupul taiwanez TSMC. Acesta are o valoare bursieră de 300 de miliarde de dolari, conform Yahoo Finance.
TSMC produce în uzinele sale cipuri pentru alte companii, cea mai notabilă fiind Apple. Aceasta din urmă a anunțat recent că va trece linia de calculatoare Mac pe procesoare proprii. TSMC a anunțat recent o investiție de 12 miliarde de dolari în SUA.
Alți producători de cipuri sunt Qualcomm, Broadcom, Texas Instruments, (SUA), ARM Holdings (Marea Britanie) sau SMIC (China).