The New York Times a dat în judecată Comisia Europeană deoarece executivul UE nu a dat publicității mesajele text dintre președinta Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla.
Reprezentanții cotidianului american se vor confrunta cu avocații Comisiei Europene în fața celei mai înalte instanțe a blocului, argumentând că executivul UE are obligația legală de a publica mesajele, care ar putea conține informații cu privire la acordurile pentru achiziția de doze de vaccin COVID, în valoare de miliarde de euro.
Plângerea a fost depusă pe 25 ianuarie și publicată luni în registrul public al Curții Europene de Justiție, însă nu există încă informații detaliate despre caz. Două persoane familiarizate cu această chestiune au confirmat detaliile cazului pentru Politico.
Reprezentanții New York Times au refuzat să comenteze cazul. „The Times depune multe cereri de publicare a informațiilor. Nu putem comenta în acest moment obiectul acestui proces”, a precizat un comunicat oficial al publicației.
Procesul urmează unei interpelări formulate în ianuarie 2022 de Ombudsmanul European, Emily O‘Reilly, care a identificat cazuri de administrare defectuoasă în încercările inițiale ale Comisiei de a recupera mesajele text, în urma unei cereri a jurnalistului Alexander Fanta de la site-ul netzpolitik.org.
Ancheta Ombudsmanului a constatat că Comisia Europeană nu a cerut în mod explicit biroului personal al președintei să caute mesajele text.
În replică, comisara UE pentru valori și transparență, Věra Jourová, a afirmat că este posibil ca mesajele text să fi fost șterse, din cauza „naturii lor efemere și de scurtă durată”.
Cotidianul german Bild a intentat, la rândul său, anterior, o serie de procese împotriva Comisiei, solicitând publicarea documentelor legate de negocierile pentru cumpărarea vaccinurilor COVID produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca.
Deși mai multe dintre petițiile Bild au fost respinse de instanțe, cotidianul german a obținut unele documente legate de negocieri, inclusiv corespondența prin e-mail începând cu iunie 2020.
Cu toate acestea, mai scrie Politico, nicio informație despre contactele anterioare ale lui von der Leyen cu Bourla, directorul general al Pfizer, nu a ieșit la iveală în urma proceselor intentate de Bild.
La începutul acestui an, eurodeputații care conduc comisia COVID-19 a Parlamentului European au semnalat că îi vor cere președintei Comisiei Europene să dea explicații privind achiziția de vaccinuri anti-COVID în pandemie.
Mai exact, parlamentarii vor să o chestioneze pe von der Leyen tocmai pe tema rolului ei în negocierea contractului de vaccinuri semnat cu Pfizer.
„Uniunea Europeană a cheltuit o mulţime de resurse publice în producţia şi achiziţionarea de vaccinuri în timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul de a obţine o transparenţă deplină asupra modalităţilor acestor cheltuieli şi a negocierilor preliminare care au condus la acestea”, a spus președintele comisiei COVID-19, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt
Achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19 a fost coordonată la nivelul Uniunii Europene. Prin intermediul unor acorduri preliminare de achiziție cu producătorii individuali, Comisia a asigurat dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin, într-un anumit interval de timp și la un preț dat.
Ulterior, dozele au fost împărțite statelor membre UE, inclusiv României.
În ianuarie 2021, Ursula von der Leyen a anunțat că cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, nu pot negocia separat contractele de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19: „Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel”.
În acest context, Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a deschis deja o anchetă asupra contractelor de vaccinuri, fără a spune dacă Ursula von der Leyen este ţinta acesteia.
„Parchetul European (EPPO) confirmă că are o anchetă în curs de desfășurare cu privire la achiziția de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepțională vine după interesul public extrem de ridicat. Nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă”, a transmis instituția în octombrie.