În anul școlar care va începe luni, o sută de unități de învățământ din toată țara mai au încă toaleta în curte. S-au făcut progrese față de anii anteriori: în 2018 erau peste 2.400, iar anul trecut peste 800. Multe unități de învățământ și-au construit toalete în interiorul clădirii cu sprijinul unor asociații, cum este Fundația Terre des Homme, care a cofinanțat, câteva zeci în Bacău. Mai mult, cu ajutorul unor arhitecți și constructori, au făcut și un ghid pentru construcția de toalete în școli.
În proiect s-a implicat și Alina Mirt, care a fost facilitator în aceste comunități. Revoltată de declarația lui Sorin Cîmpeanu, care spus că „nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației”, Mirt a ținut să explice cum se leagă toate, inclusiv latrinele din curtea școlii, în pregătirea unui elev.
„Adolescenții sunt foarte inventivi când e vorba de bullying”
„Să luam un copil care a performat în ultimii ani într-o școală din asta, cu toaletă în curte. Luăm cazul în care nu are toaletă nici acasă, așadar nu a avut cine să-l învețe cum se folosește corect. A intrat cu notă mare la liceu. Are următoarele variante: face navetă sau stă la internat. În oricare din situații, colegii lui fac duș și sunt educați să se spele pe mâini. În primul trimestru va fi «Împuțitul», „Țăranul», „Necuratul» ș.a.m.d., vă garantez că adolescenții sunt foarte inventivi când e vorba de bullying”, spune din experiență activista. Aceasta a mers la școlile din tot județul și a întâlnit mulți copii în situații dezavantajate. Una dintre fetițele cu care a avut mai multe activități de joacă „se învoia și petrecea timpul la toaletă pentru că ăla era cel mai frumos loc pe care îl știa ea”, a povestit Alina pentru publicația Școala 9.
„Mergeți la cifre și vedeți în ce procent abandonează școala elevii din clasa a-IX-a și a-X-a. Oare de ce abandonează, v-ați întrebat? Totodată, vorbiți cu copiii care fac performanță. Cum arată școala în care învață? Ce și cât mănâncă? Ce condiții de învățare au acasă?”, sunt întrebările pe care Alina Mirt i le adresează ministrului Cîmpeanu.
Toaletele din curtea școlii nu pun doar problema învățării igienei de către copii, dar ele au fost și locul unor accidente cumplite. „Libertatea” a prezentat acum trei ani povestea mai multor copii care au decedat după ce au căzut în latrină sau au fost la un pas de moarte.
Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.
Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.
Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!