„Acest lucru creează o adevărată dilemă pentru Putin și suntem în contact direct și constant cu ucrainenii. Atât pot spune despre asta, cât timp operațiunea e în desfășurare”, le-a declarat Biden reporterilor din New Orleans.

Președintele SUA a mai menționat că a vorbit despre acest subiect cu echipa sa la fiecare 4-5 ore în ultimele 6-8 zile.

Acesta este primul comentariu oficial al șefului Statelor Unite despre pătrunderea Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul Rusiei.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, vorbind cu reporterii de la bordul Air Force One, a spus că Washingtonul nu are nimic de-a face cu operațiunea din regiunea Kursk. „Nu avem nimic de-a face cu asta. Vom continua să vorbim cu ucrainenii despre abordarea lor, dar aceasta este treaba lor”, a subliniat Jean-Pierre.

Vladimir Putin a descris anterior invadarea teritoriului rus de către forțele armate ucrainene drept o „provocare pe scară largă”. Potrivit președintelui rus, în acest fel „regimul de la Kiev, cu ajutorul stăpânilor săi occidentali, încearcă să-și îmbunătățească pozițiile de negociere”. El a cerut Ministerului rus al Apărării să „strângă inamicul din teritoriile noastre și să asigure o acoperire sigură a granițelor”.

Potrivit autorităților ucrainene, forțele armate ucrainene controlează deja 74 de așezări din regiunea Kursk. În același timp, diplomații ucraineni spun că Kievul nu este interesat de cucerirea teritoriilor ruse, ci vrea doar să-i protejeze pe locuitorii regiunii de graniță Sumî a Ucrainei de bombardamentele rusești din regiunea Kursk.

Pe 12 august, Vladimir Zelenski a avut o întâlnire la Kiev cu senatori americani, republicanul Lindsey Graham și democratul Richard Blumenthal. A cerut Casei Albe să permită Forțelor Armate ucrainene să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia.

Urmărește-ne pe Google News