Potrivit rapoartelor obținute de Hengaw, duminică dimineața, Armita Garawand, o tânără originară din Kermanshah cu domiciliul în Teheran, „a fost agresată sever de autorități în stația Shohada, la metroul din Teheran”, pentru „nerespectarea purtării obligatorii a hijabului”.

Potrivit portalului de știri IranWire, Garawand a suferit o lovitură puternică la cap, a fost transportată la spital, iar din 3 octombrie este în comă.

Din cauza prezenței extinse a forțelor de securitate la Spitalul Fajr, în prezent nu sunt permise vizite pentru victimă, nici măcar din partea familia ei. 

O jurnalistă care vizitase centru medical pentru a realiza un reportaj pe acest caz a fost reținută de forțele de securitate. Maryam Lotfi, care lucrează pentru ziarul reformist Shargh, a fost, ulterior, eliberată.

O altă reporteră, Samira Rahi, a distribuit pe 4 octombrie o fotografie care arată desfășurarea forțelor de poliție în fața spitalului.

Presa de stat susține că tănăra a leșinat din cauza tensiunii scăzute

Instituțiile de presă de stat și oficialii guvernamentali au negat agresiunea fizică asupra tinerei.

Citând autoritățile metroului din Teheran, presa de stat a scris că „Armita Garawand a leșinat din cauza tensiunii arteriale scăzute”.

În ultimele zile, nu au existat știri din partea familiei Armitei, nici de la tatăl ei, Bahman Garawand, nici de la mama Shahin Ahmadi, „ceea ce indică un control intens asupra familiei pentru a preveni orice formă de comunicare cu publicul”, mai scrie Hengaw.

În ultimele săptămâni, autoritățile din Iran au crescut presiunea asupra femeilor pentru a respecta reglementările stricte privind îmbrăcămintea, inclusiv purtarea hijabului islamic.

Femeile și fetele din Iran care încalcă codul vestimentar strict impus de stat riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare și amenzi mai mari decât până acum, între 180 și 360 de milioane de riali (n.r. 3.073 euro – 7.947 euro), prevede un proiect de lege aprobat, luna trecută, de parlamentul iranian.

În conformitate cu legea iraniană, care se bazează pe interpretarea strictă a Sharia, fetele a căror vârstă indică trecerea pubertății trebuie să-și acopere părul cu un hijab și să poarte haine lungi și largi pentru a-și ascunde formele.

În urmă cu un an, în septembrie 2022, moartea tinerei kurde Mahsa Amini a stârnit proteste la nivel național față de regimul de la Teheran. Oameni au cerut respectarea drepturilor cetățenilor.

Ea a murit în custodia poliției după ce a fost arestată de poliția morală pentru încălcarea codurilor vestimentare islamice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News