Născută surdă, Paulina Temelie a demonstrat, în tăcere, că poate să-şi depăşească limitele. Tânăra s-a încăpăţânat să urmeze un liceu obișnuit, fără niciun interpret, doar cu ajutorul unei prietene, care de dragul ei a învăţat limbajul semnelor. La BAC a avut însă un ajutor, obținând cu sprijinul Inspectoratului școlar un interpret care i-a ”tradus” cerințele.
La limba şi literatura română a primit 6,55, la Istorie 6,1, iar la Geografie 8,75. Nota de la Română putea fi mai mare, crede tânăra. „După câte am scris, puteam să iau 8, dacă nu aveam probleme cu gramatica. Am aceste probleme fiindcă nu vorbesc şi, prin urmare, nici nu-mi dau seama de greşeli. Nu ştiu să explic mai bine”, a scris fata redacției ebihoreanul.ro
Prietena ei, sprijin în viață
Paulina s-a născut fără auz, la fel ca și părinții și bunicii săi, hipoacuzici.
În clasele primare, Paulina s-a împrietenit cu Xintia Mikle, care, de dragul ei, a învăţat limbajul semnelor. Cele două au ales să urmeze acelaşi liceu, înscriindu-se la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, specializarea engleză-spaniolă. De altfel, Paulina a fost singura persoană hipoacuzică din generaţia sa care urma cursurile unui liceu obişnuit, surzii optând de regulă pentru o şcoală specială din Cluj. „Noi nu suntem diferiţi, doar comunicăm diferit”, crede fata.
În liceu nu i-a fost deloc uşor. „Te simţi neputincioasă ştiind că nu poţi face nimic ca să înţelegi lecţia”, povesteşte Paulina. E adevărat, la unele lecţii, profesorii au scris o parte din explicaţii şi pe tablă, anume pentru ea, dar ajutorul cel mai consistent l-a primit de la Xintia, care i-a tradus în limbajul semnelor o bună parte din lecţii, s-a folosit de poze de pe internet pentru explicaţii şi i-a arătat definiţii din DEX.
VIDEO/Interviu exclusiv cu Kru Alin Halmagean, românul din fruntea sporturilor de contact la nivel mondial și comentator la canalul televiziune de Fight Network din Canada