Angajata SRI Monica Licu a lucrat într-un proiect pe fonduri europene derulat de Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), scrie site-ul de investigații Context.ro. ONG-ul era condus de Alexandru Cumpănașu. Monica Licu este soția judecătorului Curții Constituționale a României, Bogdan Licu, fost procuror general adjunct al României.
Despre Monica Licu, sursa citată menționează că ea lucra și pentru Serviciul Român de Informații (SRI), unde era psiholog. Șefă la Compartimentul de Psihologie Medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” al SRI, Licu a trecut în declarația de avere din 2014, aferentă anului 2013, 50.000 de lei luați de la Serviciul Român de Informații pentru „asistență psihologică”.
Proiectul cu asociația lui Cumpănașu s-a derulat în 2013 și se numea „Buna Guvernare prin Integritate și Responsabilitate în Sistemul de Sănătate Românesc”, iar Monica Licu era plătită cu 150 de lei pe oră. În total, 15.900 de lei a primit Monica Licu de la AID, asociația lui Alexandru Cumpănașu.
Bogdan Licu, întâlniri cu Alexandru Cumpănașu
Jurnaliștii Context amintesc și întâlnirile dintre soțul Monicăi Licu, pe atunci procuror-șef, și Cumpănașu.
În special după ce „Cumpănașu a început să aibă probleme cu proiectele pe care le derula cu fonduri europene”.
Sursa citată arată că Licu și Cumpănașu au anunțat deschiderea „unui birou comun” pentru sesizarea abuzurilor autorităților care finanțează proiectele europene asupra beneficiarilor. Era exact în perioada în care Cumpănașu se afla în litigiu cu Ministerul Dezvoltării.
Puteți citi aici toată investigația Context.ro
Cazul Cumpănașu – proiecte din fonduri europene
În 2019, Libertatea a arătat că Alexandru Cumpănașu a plătit o angajată a aceluiași minister cu 40.000 de lei pentru câteva pagini.
Tot atunci, trei funcționari ai Ministerului Dezvoltării au demisionat, spunând că au fost puși „să facem noi ceea ce trebuia să facă asociația lui Cumpănașu, care a și fost plătită pentru asta”.
După ce Libertatea a publicat informații despre contracte, Ministerul Dezvoltării a transmis că a găsit aspecte penale în relația dintre instituție și asociația lui Alexandru Cumpănașu. De pildă, una dintre angajatele implicate în proiect, Onorica Abrudanu, a spus Corpului de Control că asociația lui Cumpănașu i-a suplimentat din pix o sumă mai mare, dar că ea n-a încasat diferența, ci doar a fost semnată în fals. Alexandru Cumpănașu s-a declarat nevinovat și a contestat orice posibilitate de neregulă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
CRH_RO • 04.05.2023, 20:11
Sa fim seriosi. Romania, din 89 este condusa exclusiv de noua securitate, care nu permite aparitia unor structuri democratice, mimam democratia. Daca un partid nou format din oameni onesti ar vrea sa se formeze, si neosecuristii vad ca nu il pot capusa, atunci vor face toate demersurile impotriva lui, evident ca nu e nici o sansa pana nu sa va starpi raul de la radacina.
parpalache • 04.05.2023, 17:26
Pai și Cumpanașu a lucrat pentru servicii!(Nu se știe care)!Cel puțin așa lasa sa se ințeleaga-când era pe cai mari-„bagându-se in fața”-ca unchi al uneia din fetele ucise la Caracal de monstrul Dinca, cu complicitatea celor pentru care„presta servicii”!Cumpanașu-care se rațoia la polițiști(nu ca nu meritau-facând „cercetarea la fața locului”...cu public-urmele ducându-se naibii),se prezenta ca un erou- ca el și cu ong-ul lui„activase”in Crimeea-dupa ocuparea ei de catre ruși!