„Pentru modelul din 2021, s-a încercat reproiectarea pe același principiu de funcționare ca și AKM-ul cu cumul de gaze. În urma testelor, se fac modificări constante pentru ca arma să îndeplinească criteriile NATO și pentru a putea fi omologată. Sunt șanse foarte mari ca arma să treacă testările și, în anul 2025, Fabrica de Arme Cugir să aibă o armă individuală”, a explicat inginera Ionela Bumb din cadrul Fabricii de Arme Cugir, membră în Inspecția Specială pentru Cercetare (ISC).

Arma este dotată cu un regulator de gaze. Toate suprafețele sunt ambidextre, iar armarea se face central. Este dotată și cu sistem dioptru, precum și cu interfețe Picatinny pentru accesorii suplimentare. Carcasa este realizată dintr-un aliaj de magneziu, iar fără accesorii arma are o greutate de 3,2 kg.

De asemenea, arma are o cadență de 600 de gloanțe pe minut și o viteză a glonțului de 900 m/s. Ea pornește de pe o structură AR modulară, care permite instalarea de accesorii, sisteme de ochire și înlocuirea ușoară a țevii.

„Urmează o testare finală, după care, în funcție de rezultatele obținute, putem spune că suntem pregătiți să trecem la producția de serie mică (care presupune fabricarea a 11 arme, dintre care 10 bucăți vor parcurge procesul de testare și omologare, conform standardului NATO-D 14)”, a precizat directorul fabricii de Arme de la Cugir, Radu Coroamă.

FOTO: Captură video

Urmărește-ne pe Google News