Cuprins:
Un foc la fiecare 5 minute
După cum scrie Militarny, fotografiile au fost distribuite de mass-media de propagandă rusă. Se spune că vehiculul de pe platforma feroviară are silueta corespunzătoare și designul caracteristic șasiului pe șenile cu cinci roți al obuzierului autopropulsat M1989 Koksan.
Despre acest sistem de artilerie se știe că folosește un calibru rar de 170 mm, care, combinat cu o țeavă lungă, oferă o rază de tragere semnificativă. Din această instalație, proiectilele convenționale pot ajunge la o distanță de până la 40 km, iar pentru muniția activ-reactivă – aproape 60 km, cu un foc la fiecare 5 minute.
Această gamă depășește semnificativ capacitățile artileriei rusești și doar tunul sovietic 203-mm 2S7 „Pion” cu proiectile active, are caracteristici similare.
Un sistem de 40 de tone
M1989 Koksan este numele de cod al sistemului de artilerie autopropulsat de 40 de tone din Coreea de Nord, care a fost văzut pentru prima dată la o paradă în orașul Koksan în 1989. Este o dezvoltare a instalației M1978, care a fost gândită în anii 70.
Potrivit experților, Koksan este un exemplu de artilerie strategică nord-coreeană, creată pentru a lovi teritoriul Coreei de Sud, înainte de apariția armelor cu rachete. Versiunea sa anterioară, M1978, a fost folosită în războiul Iran-Irak în 1987, unde Koksan a fost folosit pentru atacuri masive de artilerie.
Astăzi, acest sistem ar putea reprezenta o amenințare pentru artileria ucraineană cu rază lungă, cum ar fi PzH2000 și CAESAR. Rusia are, de asemenea, acces la muniția de 170 mm aflată în depozitele Coreei de Nord.
Apariția obuzierului M1989 Koksan în Federația Rusă a fost comentată de observatorul politic-militar Alexander Kovalenko.:
„De fapt, o alegere foarte ciudată. Tunurile autopropulsate M1989 Koksan au un calibru de 170 mm, care nici măcar nu se apropie de calibrele standard rusești/sovietice. RPDC furnizează Rusiei tunuri autopropulsate, cu care vor încerca să-l înlocuiască pe 2S7 „Pion”, fiind în același timp dependentă de proviziile de muniție din Coreea de Nord”.
Extrage „fără scrupule și nepoliticos” bani de la Kremlin
În opinia sa, în acest fel Coreea de Nord „agață” Kremlinul cu achiziția de muniție, produsă doar în RPDC. În același timp, expertul nu exclude ca obuzele să devină în mod constant mai scumpe deoarece politica Phenianului este mai pragmatică decât susțin unii analiști. În același timp, această țară, potrivit observatorului, extrage „fără scrupule și nepoliticos” bani de la Kremlin.
Trimițând trupe în războiul rusesc împotriva Ucrainei, RPDC a adus lumea cu un pas mai aproape de un război global.
Coreea de Nord a contribuit cu cantități semnificative de muniție la efortul de război al Rusiei, inclusiv 8 milioane de cartușe și o serie de rachete balistice, potrivit lui John Hemmings, director senior al Programului de Politică Externă și de Securitate Indo-Pacific.
În același timp, desfășurarea trupelor nord-coreene pentru a-i ajuta pe cei 50.000 de ruși care sunt acum gata să recupereze Kursk de la unitățile militare ucrainene epuizate, este o escaladare gravă.
„Dovada sosirii soldaților nord-coreeni”
Canalul de Telegram pro-rus Rybar scrie că „astăzi a apărut pe internet o fotografie unică cu tunuri autopropulsate de 170 mm cu rază ultra-lungă nord-coreeană M1989 Koksan care se deplasează pe o platformă feroviară undeva în Rusia (acest lucru poate fi dedus după clădirile înalte caracteristice țării noastre) .
„Acum, pe canalele ucrainene, această fotografie se numește dovada sosirii soldaților nord-coreeni în zona militară deoarece acest tip de armă poate fi folosit doar de personalul militar din RPDC. Totuși, aceasta nu este o dovadă directă a prezenței personalului militar al Forțelor Armate RPDC”, arată canalul de Telegram pro-rus Rybar.
Aceștia mai precizează că „a fost încheiat un parteneriat strategic între Rusia și RPDC, iar colegii noștri din RPDC ar putea cu ușurință instrui unitățile noastre în utilizarea lor. De exemplu, forțele armate ruse folosesc ATGM-uri nord-coreene de mult timp”.
O veste foarte bună pentru ruși
Prin urmare, spun propagandiștii, acest fapt poate fi interpretat în două moduri: „Nu există încă dovezi. În același timp, implicarea specialiștilor nord-coreeni ar fi un pas logic. Că oamenii, că armele sunt necesare pe front și implicarea străinilor va rezolva această problemă. Dacă cealaltă parte poate, atunci noi de ce nu putem?”
În același timp, aceștia precizează că, „deocamdată, merită să insistăm asupra aspectului echipamentului militar nord-coreean – aceasta este o veste foarte bună. La urma urmei, pe lângă Koksan, RPDC are și alte arme, de exemplu, KN09 MLRS de 300 mm cu o rază de acțiune de 220 km. Sau și mai bine – un KN-25 MLRS de calibru super mare de 600 mm, capabil să livreze lovituri peste 380 km”.
Astfel, precizează canalul prorus, „acest lucru ne va permite să ne extindem capacitățile de luptă în condiții ofensive, iar Coreea de Nord va avea o oportunitate ideală de a-și testa echipamentul în luptă reală”.