• Povestea ilustrează dificultățile multiple cu care se confruntă îngrijitoarele românce în prezent. Cele mai multe badante sunt din România (peste 20%)
Ștampila care arată că femeia a fost luată în evidența spitalului

În Piemont, lângă Torino, o femeie din România, care lucrează de 14 ani ca badantă, e într-o situație extrem de complicată de câteva zile. Ea îngrijește o pacientă în vârstă, care suferă de Alzheimer, locuind împreună cu femeia în partea de nord a Italiei. Împart aceeași curte cu familia bătrânei, care locuiește în casa vecină.

De trei zile, ginerele bătrânei a prezentat simptome tipice infectării cu virusul Covid-19.

”Îi răcit, are febră, vomită,” a spus îngrijitoarea marți, pentru Libertatea.

Bărbatul s-a întors recent dintr-o călătorie în provincia Treviso, regiunea Veneto, a treia cea mai afectată regiune a Italiei din punct al numărului de infecții cu Covid-19. El și-a sunat medicul de familie și i-a spus că ar fi răcit când a lucrat în grădină, însă nu a menționat nimic de călătoria în regiunea Veneto. Medicul i-a recomandat să stea acasă și să ia ceva pentru tuse și aspirină. 

Ginerele pacientei nu doar că nu a anunțat autoritățile, dar nici măcar nu s-a izolat. ”El o fost și astăzi pe la noi”, a mai spus badanta. În plus, soția lui, care lucrează într-un spital din localitate, la secția de nou-născuți, a continuat să meargă la muncă. 

Îngrijitoarea povestește că i-a zis acesteia să anunțe autoritățile, dar femeia i-a răspuns că îi e frică de pierderea locului de muncă. 

Familia refuză să o concedieze

Îngrijorată de situație, badanta din România le-a cerut acestora să îi desfacă contractul de muncă, însă familia nu a vrut. I-au spus să își dea ea demisia. 

Concedierea i-ar aduce niște avantaje clare. Ar beneficia de șomaj și și-ar putea păstra asigurarea de sănătate. Dar dacă își dă demisia, nu mai primește șomaj și pierde și cardul de sănătate, a explicat îngrijitoarea.

Femeia are probleme de sănătate cronice și este vital pentru ea să poată beneficia de asigurare de sănătate.

În plus, aceasta are închiriată în localitate o garsonieră confort 2, unde stă duminica, când e ziua ei liberă. Îngrijitoarele au liber o zi și jumătate pe săptămână, respectiv două ore pe zi în restul timpului. Dar drepturile acestea nu se respectă în toate cazurile. Dacă își dă demisia, riscă să piardă chiria. Trebuie să le demonstrezi proprietarilor că poți plăti chiria, fie printr-un contract de muncă, fie prin hârtia de șomaj.

”Legea nu îi niciodată în favoarea muncitorilor”, a spus femeia.

Acasă în România nu se poate duce. Și nici nu vrea. Nu vrea să-și expună familia. A discutat cu alte îngrijitoare care sunt în situații asemănătoare; cineva din familia pentru care lucrează s-a îmbolnăvit, ceea ce, automat, le-a expus și pe ele. 

Analize la spital. ”Bunul Dumnezeu o să vă ajute”

La câteva ore după discuția cu reporterul Libertatea, îngrijitoarea și familia pentru care lucrează au ajuns la spitalul din localitate.

Femeia a explicat într-un mesaj pe Facebook ce s-a întâmplat. ”Sunt trei caz cu virus la reanimare, cei care lucrează acolo o trebuit să își ducă familia pentru a face testul pentru virus. Fiica bătrânei lucrând acolo ne-a sunat să mergem de urgență.”

Femeia a postat pe rețeaua de socializare o fotografie cu mâna ei ștampilată, semn că e luată în evidența spitalului. Acolo le-au făcut analize, le-au luat febra și i-au trimis în izolare la domiciliu ca să aștepte rezultatele. 

”Să sperăm că va trece această perioadă cu bine. Bunul Dumnezeu o să vă ajute”, i-a scris îngrijitoarei un prieten pe Facebook. 

Urmărește-ne pe Google News