Salvatorii au fost alertați pentru prima dată cu privire la balena de 13 metri din portul Sydney joi după-amiază, când grupul voluntar de salvare ORRCA a primit un apel pe linia sa telefonică de urgență.

Mai multe echipaje de dezlegare a balenelor din New South Wales au pornit în urmărirea mamiferului și i-au atașat un dispozitiv de urmărire GPS, însă dispozitivul a căzut la scurt timp.

Operațiunea a fost întreruptă la apusul soarelui, dar balena a fost reperată din nou în port vineri dimineața devreme, iar urmărirea a fost reluată.

Presa locală a transmis în direct imagini video din elicopter, în timp ce salvatorii încercau să se apropie suficient de mult pentru a elibera balena. Înregistrarea video a arătat silueta întunecată a balenei sub apă, în timp ce aceasta se ridica din când în când.

„Provocarea cu această balenă a fost că avea atât de multă energie”, a declarat Luke McSweeney, șeful echipei de dezlegare.

„Ne-a luat destul de mult timp să o obosim, astfel încât să putem intra și să facem tăierea în siguranță”, a adăugat acesta.

Salvatorii aflați în bărci au încercat să încetinească balena prin atașarea de flotoare portocalii, sporindu-i rezistența la alunecare prin apă. După ce s-au apropiat suficient, au folosit echipament specializat de tăiere pentru a o elibera.

Balenele cu cocoașă migrează pe lângă Sydney pe un traseu cunoscut sub numele de „autostrada cocoașelor”. Însă uneori, pe traseu, ele sunt prinse în plasele de pescuit, a declarat Vanessa Pirotta, cercetător în domeniul vieții sălbatice.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Foto: Facebook NSW Maritime

Urmărește-ne pe Google News