Mamiferul din specia cunoscută şi drept balena ucigaşă a fost văzut prima dată pe 16 mai, la gura râului Sena, în Normandia, între localitățile Le Havre şi Honfleur. În următoarele zile, orca, un mascul de patru metri, a parcurs zeci de kilometri în amonte pentru a ajunge la vest de oraşul Rouen. Potrivit specialiștilor care au monitorizat traseul acestei, starea de sănătate a orcei se deteriorează în fiecare zi, pentru că nu poate găsi suficientă hrană, iar apa dulce îi dăunează din ce în ce mai mult sănătăţii.

Decizia de a folosi o dronă pentru a ghida balena ucigaşi înapoi în mare a fost luată în urma unei întâlniri cu oameni de ştiinţă, printre care biologi marini specializaţi în studiul mamiferelor.

„Folosirea acestor metode neinvazive, de la câteva sute de metri distanță, va face posibilă evitarea navelor în imediata apropiere a animalului, ceea ce ar putea agrava stresul acestuia și i-ar pune în pericol supraviețuirea, precum și siguranța salvatorilor”, a aratat prefectura Seine-Maritime într-un comunicat citat de The Guardian.

Muriel Amal, preşedintele organizaţiei franceze pentru drepturile animalelor One Voice, a explicat, pentru jurnaliştii de la The Guardian, că balena este în pericol de moarte şi trebuie salvată de urgenţă. Potrivit acesteia, folosirea plaselor pentru a ghida orca ar fi mai puţin stresantă decât aşezarea ei pe un şlep. „Trebuie să fim rapizi”, a spus Arnal, remarcând că un mascul din această orcă obişnuieşte să stea alături de mama sa toată viaţa.  

foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News