Probabil te întrebi: „ ce este amidonul rezistent”. Este o moleculă rezistentă la digestie prezentă în multe alimente de zi cu zi, precum ovăzul, mazărea, fasolea și bananele puțin coapte. Vestea bună e că această substanță se pară că ajută în mod natural la prevenția unei serii de cancere ereditare.
Cercetătorii de la Universitatea Newcastle și de la Universitatea din Leeds au început studiul, care a urmărit aproape 1.000 de pacienți cu sindrom Lynch, în 1999. Sindromul Lynch este o afecțiune genetică ereditară, ce crește riscul unei persoane de a face mai multe tipuri de cancer.
Cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri. Un grup a primit o pastilă placebo, iar celălalt o pastilă care conținea cantitatea aproximativă de amidon rezistent care se găsește într-o banană subcoaptă, de mărime medie.
La sfârșitul unei perioade scurte de tratament, nu s-a constatat nicio diferență notabilă în starea de sănătate a celor care au luat pastila de amidon rezistent. Cu toate acestea, după o perioadă de aproape 20 de ani, cercetătorii au descoperit că subiecții care au luat zilnic pilula de amidon au avut o probabilitate semnificativ mai mare de a nu face nicio formă de cancer. Studiul a fost publicat în Cancer Prevention Research.
„Am descoperit că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%, efectul fiind cel mai evident în partea superioară a intestinului”, spune John Mathers, profesor de Nutriție Umană la Universitatea Newcastle. „Acest lucru este important, deoarece cancerele tractului gastro-intestinal superior sunt dificil de diagnosticat și adesea nu sunt detectate devreme.”
Așa că data viitoare, când vrei o gustare, optează pentru o banană semicoaptă.
foto: 123rf.com