Marți seară, în jurul orei 20.30, Daniel García, de 45 de ani, subinspector la Poliție Națională, se afla acasă și urmărea de la fereastraa casei sale cum apa începea să coboare cu o forță enormă pe străzile din Benetússer, un orășel cu 15.000 de locuitori, aflat la sud din Valencia.

Scena a devenit apocaliptică în câteva minute: containerele erau aruncate de pe o parte pe alta a trotuarului, mașinile pluteau, iar nivelul apei ajungea până la doi metri.

Din casă, aceștia au observat cum ferestrele unui imobil de peste drum, au fost spulberate instantaneu de forța apei.

Imediat, o femeie a ieșit în stradă, dar apa îi ajungea deja până la brâu. A strigat la ea să se prindă de gratiile din fier ale ferestrei, însă apa venea cu tot mai multă putere.

Polițistul nu a ezitat și, de pe o scară prinsă de balustrada casei, a sărit în apă pentru a-și salva vecina. Încercare eșuată. „Brutalitatea apei”, așa cum o descrie el, a făcut această încercare imposibilă.

A urcat din nou scările pentru a întocmi un plan B. Câțiva vecini au adunat cearșafuri, prosoape și perdele pentru a improviza o frânghie. A legat o ganteră la un capăt și i-a aruncat-o femeii. Aceasta a reușit să prindă frânghia improvizată. Apoi, polițistul și fiul său, ajutați de mai mulți vecini au adus-o pe femeie într-o zonă sigură.

Frânghie din cearșafuri și perdele

La scurt timp, din stradă s-au auzit alte strigăte de „ajutor”. Un cuplu de pensionari a plecat din casă când apa deja inunda totul. Femeia se agățase de tocul ușii și cerea ajutor, în timp ce soțul ei se refugiase la mansardă. 

Tot cu ajutorul fiului, care intenționează să devină polițist, Daniel a sărit pe acoperișul vecinului și au transformat un furtun într-o frânghie de siguranță pentru ca curentul să n-o ia pe bătrână.

O altă frânghie din cearșafuri și perdele i-au legat-o de un picior pentru că, dacă leșina, să nu fie târâtă de curent.

Au petrecut mai bine de trei ore și jumătate trăgând frânghiile până când nivelul apei a început să scadă.

„Am petrecut trei ore și jumătate ținându-o de mână ”, explică el, în timp ce apa venea cu putere. Pe lângă efortul fizic, polițistul a povestit că a încurajat-o pe femeie, care a avut momente când nu mai avea putere să lupte pentru a fi salvată.

După ce au salvat-o, femeia le-a povestit că soțul ei s-a refugiat în mansarda casei. Se simțea în siguranță acolo, însă apa avansa și risca să își piardă viața. Și el a fost salvat de polițist și vecinii săi.

Bilanţul inundaţiilor din estul Spaniei a crescut la 158 de morţi, au anunţat joi serviciile de salvare spaniole.

Acest bilanţ, cel mai ridicat de la inundaţiile care au ucis 300 de persoane în octombrie 1973, „va creşte, deoarece presupunem că multe persoane sunt date dispărute”, a avertizat miercuri seara Ángel Víctor Torres, ministrul pentru politica teritorială.

 
 

Urmărește-ne pe Google News