Pălăguța Hodor este neobosită, înciuda vârstei sale! Deși are mai tot timpul agenbda plină, ea își face mereu timp ca să îi învețe pe cei tineri arta țesutului, a torsului și cusutului. De nouă ani, ucenicii săi participă cu succes la olimpiade de profil în țară, scrie Monitorul de Cluj.
Membru al Asociației Meșterilor Populari Clujeni, Pălăguța Hodor este nelipsită de la festivaluri și târguri din țară și din străinătate. Față de alți meșteri populari care doar își prezintă produsele, maramureșeanca le arată tuturor cum se fac hainele populare. De aceea, la fiecare eveniment unde este invitată, aduce cu ea un război de țesut. Pe lângă țesut și tors, Pălăguța Hodor mai împletește și băieri și coase. ”Mă cheamă de la asociație de mai multe ori, dar nu vin des, numa așa câteodată vin că ș-acasă am de lucru. Mă mai duc la festivaluri și în străinătate. Am fost în Italia, Varșovia, Zakopane, Praga, Valea Timocului, Pecs”, a spus bătrâna.
Țese la război de la 7 ani
Dacă în țară merge cu un război de țesut în miniatură, acasă lucrează pe războaie mari. “Acasă am două războaie de celea mari ș-apăi țăs. Am țăsut dubiță la feciori, cum se fac la noi așa cum mâneci și albe de lână și-s tare mândre la bărbați. Le-am țăsut la feciori și cioareci”, mai spune femeia.
Pălăguța Hodor este bucuroasă că tinerii sunt interesați de tradiții. “Tinerilor le place tare mult portul popular, se îmbracă. Toată lumea la noi își face cămeși și zadii”, a mai spus maramureșeanca.
De nouă ani, meșterul popular îi învață pe adolescenții din Cluj arta țesutului, cusutului și torsului. ”Am copii la olimpiada județeană la Cluj și la Sibiu. Îi învăț să țeasă, să toarcă, să coasă, să împletească baiere. Am fost și în tabere cu copiii, ș-apăi acolo fetele fiecare și-o țesut câte o trăistuță mai mică, cu mâna ei și o împletit baiere. Am avut în tabără vreo 27 de fete”, a mai povestit Pălăguța Hodor.
Maramureșeanca își amintește că încă de copil i-a plăcut meșeșugul popular. A furat meserie de la mama ei, astfel că la 6 ani știa să toarcă, iar la 7 ani deja țesea la război.
Foto: Monitorul de Cluj