O construcție în formă de U a fost ridicată în centrul orașului. Pe acoperiș, e inscripționată steaua armatei ruse, în culorile roșu, alb și albastru, alături de un mesaj: „De la armata rusă pentru oamenii din Mariupol”. BBC scrie că aceasta este noua bază militară construită de forțele ruse.
Acțiunile armatei ruse apar pe fondul unor informații conform cărora Rusia își consolidează pozițiile defensive în Mariupol, în timp ce armata ucraineană continuă contraofensivele din sud și est, subliniază jurnaliștii televiziunii britanici.
Alte imagini surprinse din satelit arată că cimitirul principal al orașului a fost extins. Potrivit unei analize făcute de BBC în urmă cu o lună, aproape 1.500 de morminge noi au fost săpate în cimitir.
Imaginile publicate de compania Maxar arată cimitirul pe 29 martie (stânga) și pe 30 noiembrie (dreapta).
O altă imagine realizată din satelit, pe 30 noiembrie, arată că teatrul dramatic din orașul-port la Marea Azov, care a fost bombardat în luna martie, a fost înconjurat de panouri uriașe, pentru ca clădirea distrusă să nu mai poată fi văzută de trecători.
Totodată, fotografiile realizate de Maxar sugerează că forțele ruse demolează clădirile rezidențiale distruse de bombardamente, ce nu mai pot fi reparate.
Mii de civili uciși în lunile de asediu
Mariupol, oraș-port la Marea Azov aflat în regiunea Donețk, a fost cucerit de forțele ruse la finalul lunii mai, după aproape trei luni de asediu și după ce ultimii luptători de la oţelăria Azovstal s-au predat.
În timpul asediului, civilii au rămas fără apă, curent și hrană. „Ca să supraviețuiască, oamenii scurgeau apa din calorifere”, spunea viceprimarul ucrainean al orașului, în luna martie.
„Nu mai există urmă de civilizație în Mariupol. Nu e nimic. Am supraviețuit, dar au mai rămas sute de mii de oameni care mor”, spunea și o mamă a doi copii, care a reușit să fugă din oraș, tot în luna martie, când au început bombardamentele.
Ucraina a estimat, în luna noiembrie, că aproximativ 25.000 de civili au fost uciși de forțele ruse, în timpul asediului. ONU a confirmat decesul a 1.348 de civili, dar a spus că numărul real al morților este „probabil cu mii mai mare”.
Oficialii ucraineni estimează că până la 90% din infrastructura Mariupol a fost distrusă de atacuri.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!