Tânărul de 37 de ani nu a mai putut respira, iar soţia sa, văzându-l „fără aer” și cum se învineţea, a sunat la 112, apelul fiind preluat de plt. adj. Gabriel Dunăre. Acesta i-a dat indicatii prin telefon și i-a spus pas cu pas ce trebuie să facă în această situație.
În același timp, un coleg dispecer (plt. adj. Negruț Silvian) a anticipat că echipajul SMURD trimis către alt caz, un transfer de la Spitalul Făgăraș, ar trebui să se afle la câtiva kilometri distanță și a luat decizia să redirecționeze echipajul SMURD către cazul din Ghimbav, unde viața persoanei depindea de ajutorul lor.
În continuare, femeia a primit indicații prin telefon, timp de aproximativ 5 minute, până în momentul când echipajul SMURD a ajuns la victimă.
Bărbatul în vârstă de 37 de ani nu respira și nu avea puls. S-au aplicat manevre de resuscitare, inima lui a început să bată, iar respirația i-a revenit. Victima a fost scoasă din stop cardio-respirator, a fost intubată și transportată la UPU Brașov.
„Deși nu intervin direct, de multe ori deciziile lor și modul în care gestionează apelurile de urgență primite pot face diferența dintre viată și moarte. Modul de gestionare al apelului a fost exemplar. Faptul că echipajul a fost redirecționat și a ajuns într-un timp mult mai scurt, cât si asistența telefonică și indicațiile primite de la dispecerul ISU au fost salvatoare”, ne-a spus maior Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt al ISU Brașov.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro