Bucata cântărește aproximativ 21 de tone și e partea centrală a rachetei Long March 5b, care miercuri a lansat pe orbită primul modul al unei noi stații spațiale pe care o construiește China.
În loc să cadă într-un loc prestabilit în ocean, așa cum se obișnuiește cu rachetele de acest fel, partea centrală a Long March 5B a început să înconjoare necontrolat planeta.
Corpul rachetei va cădea probabil pe Pământ în următoarele zile, a dezvăluit ziaristul Andrew Jones, care acoperă jurnalistic programul spațial al Chinei, pentru SpaceNews.
„Cred că, în conformitate cu standardele actuale, este inacceptabil să-l lăsați să revină necontrolat”, i-a spus el lui Jonathan McDowell, un astronom care urmărește obiecte care orbitează Pământul. „Din 1990, nimic de peste 10 tone nu a fost lăsat deliberat pe orbită pentru a intra în atmosferă din nou, necontrolat”.
Bucata desprinsă din rachetă măsoară aproximativ 35 de metri lungime (100 de picioare) și 5 metri lățime (16 picioare), potrivit lui Jones. Când cade din orbită, poate arde în atmosfera Pământului, dar bucăți mari de resturi ar putea să nu fie distruse în cădere.
Cum cea mai mare parte a planetei este acoperită de ocean, acolo este cel mai probabil să cadă bucăți de rachetă, dar ar putea totuși să fie amenințate și zonele locuite.
„Este întotdeauna dificil să se evalueze cantitatea de masă supraviețuitoare și numărul de fragmente, fără a cunoaște proiectarea obiectului, dar o regulă generală rezonabilă este de aproximativ 20-40% din masa uscată originală”, spune Holger Krag, șeful Biroului Programului de Siguranță Spațială pentru Agenția Spațială Europeană, într-o declarație dată lui Jones.
Traiectoria corpului rachetei în jurul Pământului o poate duce „puțin mai la nord decât New York, Madrid și Beijing și la sud până în sudul Chile și Wellington, Noua Zeelandă”, potrivit lui Jones. Ar putea cădea pe Pământ oriunde în acest perimetru.
China a lansat miercuri un prim element al staţiei sale spaţiale. Asamblarea staţiei spaţiale chineze urmează să dureze mai mult de un an, timp în care se vor desfăşura circa 10 misiuni succesive (dintre care patru cu echipaj uman). Avanpostul spaţial urmează să devină deplin operaţional în 2022.