„Religia, rasa și naționalitatea nu ar trebui să ne împiedice să-i ajutăm pe alții pentru că suntem oameni înainte de orice altceva”, spune sora Cristina.
Cristina Evelina Gal este o călugăriță catolică în vârstă de 41 de ani care a plecat, acum 11 ani, din România, în Coreea de Sud, potrivit koreaherald.com.
Ea s-a născut într-o familie catolică în anul 1977, în timpul regimului comunist care a forțat, până în anul 1989, mulți dintre preoții și călugărițele din România să păsărească mănăstirile la care îl slujeau pe Dumnezeu.
A simțit pentru prima oară dorința de a deveni călugăriță încă de la vârsta de 9 ani, atunci a fost pentru prima oară într-o biserică catolică din București unde a fost captivată de obiceiurile religioase. La 19 ani a ajuns în Australia unde s-a alăturat unei misiuni, iar la 29 de ani ea a fost trimisă în Coreea de Sud.
Ajunsă la 8.000 kilometri de România, în primă fază, sora Cristina a lucrat în Guri pentru un an și apoi în Provincia Gyeonggi, în Ansan, acolo unde a stat 7 ani la un adăpost special pentru a ajuta familiile migrante și femeile căsătorite imigrante.
De câteva luni încoace, sora Cristina a ajuns să lucreze la Centrul Pastoral Migrant Naomi din Catedrala Joongang din Dieceza Jeju. Aici ea ajută solicitanții de azil care au venit din Yemen pentru a căuta o viață mai bună pe insula Jeju.
Oamenii care ajung în număr mare în aceasta parte a Coreei de Sud au probleme în a-și găsi un loc de muncă, au probleme medicale care trebuie adresate urgent și, peste toate, întâmpină dificultăți în procesul de integrare în societate.
Sora Cristina muncește zi și noapte în a încercarea de a găsi cele mai bune soluții pentru cei care au nevoie de ajutor, ducându-i pe cei bolnavi în spitale, îngrijindu-se de cei care trăiesc de pe o zi pe alta.
„Există oameni care sunt împotriva solicitanților de azil din Yemen care stau pe insulă aici și acest lucru este de înțeles. Totuși, acești oameni au amintiri dureroase și dacă ne deschidem mințile puțin, eu cred că vor fi mai puține conflicte și probleme”, spune sora Cristina despre problema fluxului mare de solicitanți de azil din Yemen, în Jeju.
Efortul călugăriței din România este extrem de apreciat, ea fiind văzut-o ca o mană cerească pentru cei în nevoie. „Coreenii sunt, în general, oameni calzi. Simt că Dumnezeu este tot timpul aici să se uite la oameni”, spune călugărița.
Sora Cristina spune că nu are în plan să revină în România și că va sta în Coreea de Sud „până când Dumnezeu va dori”.
Sursă foto: Jo He-rim/The Korea Herald
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro