Camera care conţine trei paturi, dintre care unul de mărimea unui copil, opt amfore, un vas de ceramică şi un cufăr de lemn, a fost descoperită în timpul săpăturilor din Civita Giuliana, un cartier situat la câteva sute de metri nord de parcul arheologic din Pompei.

„Este o fereastră spre realitatea precară a acestor oameni care apar rar în sursele istorice, scrise aproape exclusiv de bărbaţi aparţinând elitei”, a spus directorul general al sitului arheologic de la Pompei, Gabriel Zuchtriegel.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Această „mărturie unică” despre cum trăiau „cei mai slabi din societatea antică este cu siguranţă una dintre cele mai interesante descoperiri din viaţa mea de arheolog”, a adăugat Gabriel Zuchtriegel într-un comunicat de presă.

Camera de 16 metri pătraţi era situată între un dormitor şi o magazie. Cufărul din lemn conţinea obiecte din metal şi pânză care par să facă parte din hamurile cailor care trăgeau carul. Pe unul dintre paturi a fost găsită o osie de car.

Paturile sunt făcute din mai multe scânduri de lemn lucrate grosier, care puteau fi ajustate în funcţie de ocupant. Două paturi aveau o lungime de 1,70 m, iar al treilea de 1,40 m. Potrivit autorităţilor parcului, cei trei sclavi ar fi putut fi o familie.

Amforele aparţinând stăpânului casei se aflau în colțuri. În două amfore aflate sub paturi, sclavii îşi păstrau probabil bunurile. A fost găsit şi un obiect care ar fi putut fi un vas de noapte. Camera era luminată de o mică fereastră aflată în partea de sus. Nu există urme de decoraţiuni murale.

„Această încăpere, datorită stării sale excepţionale de conservare, ne oferă o perspectivă rară asupra vieţii cotidiene a sclavilor”, subliniază autoritățile parcului arheologic.

Aici a fost descoperit la începutul acestui an un car de ceremonii de mari dimensiuni în stare excelentă. Carul a fost descoperit într-un pridvor din faţa unui grajd în care, în 2018, au fost găsite rămăşiţele a trei cai.

„Nu ne aşteptam să găsim o astfel de cameră. Cu toate acestea, treceam adesea pe lângă ea”, a remarcat Zuchtriegel, având în vedere că în apropiere au fost descoperite rămăşiţele celor trei cai, în 2018. Potrivit arheologilor, camera a fost probabil locuită de sclavii care se ocupau de întreţinerea carului.

Oraşul antic Pompei se află la poalele vulcanului Vezuviu. În timpul erupţiilor din anul 79 d.Hr., cenuşa, noroiul şi lava au îngropat aşezările şi au conservat parţial oraşul.

FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News