Aceste procese, care poartă numele de „SLAPPS” (prescurtare de la procese strategice împotriva participării publice) și care sunt intentate împotriva jurnaliștilor pentru a-i reduce la tăcere, par să facă parte dintr-o campanie coordonată de puterile politice pentru a slăbi KRIK și pentru a suprima în continuare presa independentă din țară.
Operând într-o țară în care jurnaliștii sunt supuși aproape zilnic la atacuri din partea elitei guvernamentale și a presei pro-guvernamentale, echipa KRIK formată din 14 ziariști, este obișnuită cu campaniile de defăimare personală și amenințările cu moartea, însă creșterea recentă a numărului de procese împotriva centrul de investigație și a jurnaliștilor este alarmantă.
În timp ce procesele au fost intentate de „actori” care aparent nu au nicio legătură unul cu celălalt – un baron al drogurilor pus sub acuzare, un oficial de rang înalt din poliție, șeful serviciului secret, o companie minieră internațională, un conglomerat media, un oligarh etc. -, aproape toți au legături strânse cu guvernul președintelui Aleksandar Vučić.
Pe lângă procesele de intimidare, statul sârb acuză KRIK că a întârziat să plătească o taxă de mediu de doi euro din cauza neclarității privind modul de plată. Asta în condițiile în care acuzațiile împotriva altor organizații care au făcut aceeași greșeală au fost retrase în momentul în care acestea au achitat impozitul.
Alte procese aflate în desfășurare penalizează KRIK pentru investigațiile pe care le face: expunerea acoperirii folosite de poliție pentru activitățile sale criminale sau divulgarea legăturilor dintre un oligarh local și cel mai puternic om din Belarus, președintele Aleksander Lukașenko.
Combinate, solicitările de despăgubiri din procesele SLAPP se apropie de un milion de dolari – de trei ori mai mult decât bugetul anual al centrului de investigație.
„Acestea sunt procese în mod clar menite să copleșească și să intimideze KRIK. Așa luptă forțele corupției cu forțele anticorupție”, a declarat Drew Sullivan, cofondator și editor la Proiectul de raportare privind crima organizată și corupția (OCCRP).
Serbia, acuzată că „simulează democrația”
În 2019, organizația Freedom House a transmis, în raportul anual privind starea democrației din lume, că Serbia „simulează democrația”, invocând reprimarea mass-media drept una dintre cauze.
La începutul acestui an, Media Freedom Rapid Response, mecanismul de răspuns rapid la nivel european pentru încălcarea libertății presei, și partenerii săi au desfășurat o misiune de constatare a faptelor din Serbia și au publicat un raport care semnalează mai multe zone de îngrijorare privind libertatea presei și siguranța jurnaliștilor, solicitând acțiuni urgente din partea guvernului.
KRIK și redactorul său șef, Stevan Dojčinović, sunt recunoscuți la nivel internațional pentru investigațiile puternice în care dezvăluie corupția de stat și legătura dintre crima organizată și politică.
Dojčinović este câștigător al Premiului Internațional de Jurnalism ICFJ Knight 2019 și membru al Consorțiului Internațional de Jurnalişti de Investigație (ICIJ).
Anul acesta, KRIK, centrul fondat de Dojčinović în 2015, a fost partener în investigația Pandora Papers condusă de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație, în mod legal (ICIJ).
„Comunitatea media din toată lumea și societatea civilă vor susține KRIK și vor lupta împotriva acestei agresiuni. Nu poți opri adevărul”, a spus Drew Sullivan, editorul organizației care investighează crima organizată și corupția OCCRP.
Foto: KRIK