Cetatea Veche, așa cum a fost denumită de arheologi, a fost scoasă la lumină pe raza localității Sântana. Primele săpături au fost realizate în 2009, însă o echipă mixtă româno-germană a făcut descoperiri fără precedent în Europa de Est, scrie aradon.ro.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Rüdiger Krause este profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt şi este cel care a pus bazele acestor săpături. Alături de el l-a luat pe profesorul Florin Gogâltan, de la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei al Academiei Române, din Cluj-Napoca.

Arheologii au ajuns la concluzia potrivit căreia Cetatea Veche din Sântana a fost ridicată în secolul al XIV-lea înainte de Hristos, respesctiv cu aproape 3.400 de ani în urmă.

Profesorul german crede despre cetatea de la Sântana că ar fi una dintre cele mai mari fortificații construite în Epoca Bronzului, fiind de trei ori mai mare decât cetatea din Troia.

„Ne-am propus să facem cercetări la Sântana pentru o perioadă de trei ani de zile. Lucrările arheologice beneficiază de finanţare din partea landului Hesse, din Germania”, a explicat Rüdiger Krause, conform sursei citate.

Echipele de arheologi au făcut săpături pe o suprafață de 55 de hectare din cele aproape 90. Cu ajutorul măsurătorilor magneometrice a fost „desenat” planul cetății.

„Troia avea o suprafaţă de 29 de hectare, Cetatea de la Sântana are nu mai puţin de 89 de hectare. Clădirile din Troia au fost realizate din piatră. La Sântana, construcţiile au fost realizate din lut şi lemn, semn că civilizaţia era mai dezvoltată şi se adapta la materialele de construcţie de care dispunea. Cetatea de la Sântana a fost împrejmuită cu şanţuri de apărare adânci de peste patru metri, dar şi cu valuri de pământ de peste 20 de metri. Ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai mari şi impunătoare cetăţi din Europa”, a explicat Florin Gogâltan de la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei al Academiei Române, din Cluj-Napoca.

Directorul Complexului Muzeal Arad, Constantin Inel, a anunţat că vrea ca la Sântana să fie realizat un muzeu pentru ca în zonă să fie atrași cât mai mulți turiști.

De asemenea, în 2013, cea mai mare cetate preistorică din Europa a fost descoperită în Timiş. Perioada în care cetatea a fost ridicată este plasată de specialişti în Epoca Bronzului.

Citiți și: Cetăți România – bijuterii medievale des vizitate de turiști

sursă foto:  aradon.ro


Citește și Geniul Guvernului Dăncilă: în plină amenințare a pestei, a ordonat eliminarea inspecției veterinare din primăvară, economisind 6 milioane de euro și pierzând aproape un miliard!


 
 

Urmărește-ne pe Google News