E prima dovadă că virusul se poate răspândi fără simptome. Tânăra în vârstă de 20 de ani care și-a infectat rudele, fără a prezenta ea însăși simptome ale bolii, și având testul negativ, crește îngrijorarea că ar putea deveni o pandemie.
Studiul de caz publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane oferă indicii despre răspândirea coronavirusului și sugerează că ar fi dificil de împiedicat.
Potrivit cercetării făcute de doctorul Meiyun Wang de la Universitatea Spitalului Zhengzhou și echipa acestuia, femeia a călătorit, pe 10 ianuarie, 650 de kilometri din Wuhan în Anyang din provincia Henan, unde a vizitat mai multe rude.
Când aceștia au început să se îmbolnăvească, doctorii au izolat-o pe tânără și au testat pentru coronavirus. Inițial, fetei i-a ieșit testul negativ, însă un al doilea test a fost pozitiv.
Toate cele cinci rude au făcut pneumonia specifică pentru COVID-19, însă până pe 11 februarie tânăra femeie nu prezenta niciun simptom, radiografia ei pulmonară era normală, nu avea febră, simptome la stomac sau respiratorii, nici tuse sau durere în gât.
Oamenii de știință care au făcut studiul au concluzionat cu atenție spunând că dovezile „sugerează” că femeia și-a infectat rudele. Cu toate acestea, au avertizat că descoperirile arată că „prevenirea infecție COVID-19 poate fi dificilă”.
Spre deosebire de Ebola, care nu se putea multiplica în Europa pentru că virusul se transmitea doar în anumite condiții, epidemia de coronavirus amenință zone întregi și e posibil să testeze sistemul românesc de sănătate, lipsit de norme și de transparență.
Autoritățile au anunțat măsuri stricte pe Aeroportul Otopeni, însă jurnalistul Dan Bucura susține contrariul. Acesta a revenit în România duminica din Lombardia, zonă unde este un adevărat focar de coronavirus.