Autoritatea elvețiană de reglementare a medicamentelor a dat undă verde companiei britanice pentru a efectua teste inițiale pe oameni la Lausanne. 26 de persoane vor primi o doză mare și o doză mică din vaccinul experimental, începând cu 3 ianuarie, iar rezultatele intermediare ale testelor sunt așteptate în iunie 2022.

Ce sunt celulele T și cum acționează vaccinul

Celulele T joacă un rol important în declanșarea răspunsului imun la o infecție virală.

Concret, vaccinul dezvoltat pe baza celulelor T ar urma să țintească celulele infectate din organism imediat după contaminare și să le elimine, prevenind astfel replicarea virală și boala. Dacă anticorpii produși de vaccinurile folosite în prezent se lipesc de virus și îl împiedică să infecteze alte celule, celulele T le găsesc și le distrug pe cele infectate. Și vaccinurile anti-COVID Pfizer și AstraZeneca declanșează un răspuns al celulelor T, însă de o amploare mai mică, precizează sursa citată.

Virusul este ca un asteroid: loveşte planeta şi un cod viral, o semnătură a acelui virus, se manifestă rapid pe toată suprafaţa. Această semnătură este citită de celulele T ca fiind străină, iar celulele T ucid celula înainte să poată produce noi virusuri vii.

Robin Cohen, directorul comercial al companiei Emergex:

Care este diferența dintre vaccinul Emergex și cele actuale

Vaccinurile actuale anti-COVID-19 generează anticorpi care scad în timp, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de doze de rapel pentru a fi protejați în continuare împotriva virusului.

Pe de altă parte, vaccinul Emergex va elimina rapid celulele infectate, ceea ce înseamnă că ar putea oferi o imunitate de lungă durată, chiar de zeci de ani, și ar putea fi mai eficient în lupta împotriva mutațiilor virusului, a mai precizat Cohen.

Anunțul privind noul tip de vaccin vine în contextul în care un studiu publicat în recent în revista Nature arată că unii oameni au așa-numita „infecție avortivă”, ceea ce înseamnă că deși virusul intră în organismul lor, este eliminat rapid de celulele T. Potrivit cercetătorilor, descoperirea ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care ar putea produce o imunitate rezistentă pentru o perioadă mult mai lungă.

Potrivit profesorului de imunologie Danny Altmann, de la Imperial College London, este posibil ca un vaccin bazat pe celule T să nu poată funcționa de unul singur, ci să aibă un rol complementar în asigurarea imunității, adică să fie folosit în combinație cu alte seruri, pentru a contribui la acțiunea acestora.

„Anticorpii sunt foarte sensibili la mutaţii, în timp ce celulele T pot să vadă multe alte părţi ale virusului. Poate că acesta este punctul forte ale vaccinurilor bazate pe celule T”, spune Danny Altmann.

Vaccin sub formă de plasture

Vaccinul va fi administrat sub forma unui plasture cutanat de mărimea unei unghii care conține microace care eliberează serul în câteva secunde. Va putea rezista până la trei luni la temperatura camerei, spre deosebire de alte vaccinuri care trebuie păstrate la congelator sau la frigider.

Totuși, vaccinul Emergex va fi disponibil cel mai devreme în anul 2025, intervalul de timp obișnuit pentru dezvoltarea unui vaccin. Anul trecut, vaccinurile anti-COVID au fost dezvoltate în câteva luni, deoarece procesul de reglementare a fost accelerat, dar urgența a trecut, a mai spus Cohen.

Emergex testează, într-un studiu separat, tot în Elveţia, un vaccin pe bază de celule T pentru febra dengue la oameni, primele rezultate fiind așteptate în luna ianuarie. Compania britanică vrea să dezvolte vaccinuri pe bază de celule T și împotriva gripei, a virusurilor Zeka şi Ebola şi a altor infecţii.

Foto: cathlatch.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News