Având în vedere criza alimentară și economică care a lovit Venezuela, firma Atlas Securituy, din vestul statului Zulia, caută agenți de pază pentru un salariu de 2 milioane de bolivari pe lună (echivalentul a 10 dolari la rata de schimb a pieței negre) plus un bonus ”motivațional” de 144 de ouă, scrie Reuters.
Pentru a putea primi bonsul săptămânal de 36 de ouă (care valorează aproximatvi doi dolari pe piața neagră) angajații trebuie să fie la timp la serviciu, să nu rateze turele și să se îmbrace adecvat.
”Mulți nu rezonează cu aceste reguli simple, astfel am decis să facem acest lucru. Am primit multe CV-uri de când am publicat anunțul de angajare. Suntem inovativi, este un bun stimulent”, a declarat managerul în resurse umane Cindy Fuenmayor..
Bonsurile în ceea ce privește transportul și alimentele au devenit cruciale pentru muncitorii din Venezuela. Moneda națională s-a prăbușit, iar salariul minim pe economie a ajuns la un dolar pe lună.
Venezuela cunoaște în prezent o hyperinflație și este una dintre cele mai periculoase țări din lume, paznicii fiind cele mai întâlnite victime.
Președintele Nicolas Maduro dă vina pe ”războiul economic” condus de opoziție cu ajutorul Washingtonului, în timp ce criticii arată că guvernul socialist a distrus economia țării cu incompetența și corupția sa.
Aproximativ 200 de locuri de muncă sunt disponivile la Atlas, susține Fuenmayor, în majoritate fiind vorba despre locuri de muncă la ferme.
Venezuela lansează ”petro”, o monedă digitală proprie, garantată cu rezervele de țiței, gaze, aur și diamante ale țării
Venezuela a anunțat că va lansa o moneda digitală proprie, numită ”petro”, care va folosi tehnologia blockchain și care va fi garantată cu rezervele de țiței, gaze naturale, aur și diamante ale țării. Anunțul vine în contextul în care țara sud-americană se află într-o profundă criză și sub sancțiuni americane.
Anunțul a fost făcut făcut de către Nicolas Maduro, președintele Venezuelei. Acesta este foarte constestat de către opoziție, fiind acuzat de sabotarea democrației.
Potrivit lui Maduro, petro va aduce ”progrese în suveranitatea monetară și va duce la evitarea blocadei financiare” impuse asupra țării.
Cea mai bogată țară în petrol din lume, în pragul colapsului
Moneda reală a țării, realul, s-a depreciat puternic în ultimii ani după scăderea prețului petrolului de la peste 110 dolari pe baril în 2014 la jumătate. Țara se confruntă zilnic cu proteste ale populației.
Venezuela este cel mai bogat stat în petrol din lume, în fața Arabiei Saudite sau Rusiei. Compania sa petrolieră, PDVSA, este un adevărat colos, însă scăderea prețurilor țițeiului a făcut ca aceasta să nu mai poată investi în producție, ducând la scăderea cantităților extrase. Venezuela este stat membru al OPEC, cartelul exportatorilor de petrol. Organizația a decis recent extinderea perioadei de reducere a producției și în 2018, pentru a susține prețurile petrolului.
Maduro a spus că încearcă să combată o conspirație sprijinită de Washington pentru a sabota guvernul său. Acesta acuză SUA că încearcă să ducă la dispariția socialismului în America Latină. El a mai afirmat că Venezuela înfruntă acum un adevărat ”război financiar”.