În perioada 2017-2021, compania a restricționat accesul pe piață al medicamentului generic Spiriva și a promovat agresiv Spiolto Respimat, un medicament mai scump, îngreunând accesul pacienților la opțiuni de tratament mai ieftine. 

Concret, decizia medicilor de a recomanda medicamentul a fost influențată pentru a opta pentru un tratament mai scump, deși nu toți pacienții aveau nevoie de tratament complex.

Ambele medicamente beneficiază de o reducere de 50% asigurată de Casa de Asigurări de Sănătate, în timp ce diferența este suportată de pacienți.

„Prin această practică de a încuraja prescrierea precoce a unui medicament mai complex și mai scump, compania a obligat unii pacienți să plătească mai mult pentru un medicament care nu le era indicat.

În același timp, cu bugetul alocat decontării noului produs, statul ar fi putut deconta medicamentele generice pentru mai mulți pacienți”, a transmis Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Investigația asupra companiei farmaceutice Boehringer Ingelheim a fost declanșată și de informații anonime primite prin Platforma Avertizorilor de Concurență. 

Medicamentele inovative sunt mai scumpe, fiind protejate de brevet, în timp ce medicamentele generice, cu aceeași substanță activă, au un preț mai mic. 

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile sunt aplicate de ANAF, se menționează în comunicatul de presă al instituției.

Sute de mii de cazuri de BPOC

„BPOC este o afecțiune care se dezvoltă în timp și nu este complet reversibilă.”, potrivit INSP.

Afecțiunea este prevenibilă și tratabilă, dar nu se poate vindeca complet.

„Poate fi tratată pentru a reduce șansele de complicații și, în general, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.”, conform sursei citate.

În 2021, în România au fost înregistrate 34.386 cazuri noi de BPOC. Datele INSP arată că existau 461. 648 cazuri de BPOC în evidență, în 2021.

 
 

Urmărește-ne pe Google News