Kommersant este unul dintre ziarele care încearcă să păstreze un echilibru fragil, tot mai greu de obținut, într-un război care a închis toată presa neafiliată guvernului Federației Ruse. Iar clienții vizați de site-ul „International Expert” provin în special din Federația Rusă, dar și din Ucraina, Belarus sau Kazahstan.
Pe lângă cetățenia română, compania asigură asistență pentru obținerea cetățeniei bulgare, a unui card de identitate polonez ori pentru reședință permanentă în Canada sau permis de ședere în Franța.
Potrivit informațiilor de pe site, „International Expert” este „o asociație de avocați independenți calificați (…) și antreprenori individuali care își desfășoară activitatea exclusiv în domeniul juridic, bazându-se pe legile, statutele, reglementările, actele juridice cu conținut normativ ratificate în România, Uniunea Europeană, Federația Rusă, Ucraina și CSI”.
Sunt prezentate licențele a două firme: una înregistrată în Ucraina, în 2017 – „International SRL”, alta din Republica Moldova, 2019 – „International Associates SRL”. Amândouă sunt înregistrate pe numele unui cetățean ucrainean.
Clipuri filmate în România
Cetățenia română este prima opțiune promovată pe site, care evidențiază imagini cu pașaportul românesc. În plus, articolul este ilustrat cu mai multe videouri: unul din fața Palatului Parlamentului, altul de la Statuia Ecvestră a lui Carol I, din Piața Revoluției, filmate în urmă cu trei ani.
Tot aici este promovat și un clip despre o companie din domeniul analizelor genetice (Genobiosis), care și-a deschis o filială la București și care ar fi obținut „cetățenia europeană” pentru angajații săi prin intermediul „International Expert”.
Angajatele pozează cu pașaportul românesc în mână. Conform portalului termene.ro, compania este deținută de două ucrainence din Lviv și a fost înscrisă în România în 2019.
„Cunoașterea limbii nu este necesară”
În descrierea programului se menționează pentru cei care vor să aplice că este „cel mai simplu mod de legalizare în Europa” și că „cunoașterea limbii nu este necesară”.
Clienții noștri primesc pașapoarte ale Uniunii Europene în cadrul unei proceduri accelerate, solicitând cetățenia română. Pașaportul României este rezidență și liberă circulație, muncă și afaceri, educație și îngrijire medicală pe teritoriul oricărei țări UE. Profitați de cea mai bună ofertă de pe piața de imigrație din CSI și obțineți oportunitatea de a avea cetățenia UE pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră.
International Expert:
Procedura de repatriere
Formula pe care specialiștii de la International Expert o propun pentru obținerea cetățeniei, fără cunoașterea limbii și fără obligația de a fi locuit în țară, se referă la procedura de repatriere pentru rudele celor care au locuit în vechile teritorii ale României.
„În perioada 1918-1940, România cuprindea numărul maxim de teritorii, inclusiv Basarabia și Bucovina de Nord – parte a regiunilor de sud-vest ale Ucrainei. Datorită evenimentelor istorice și a proceselor migratorii active din această perioadă, cetățenii români și descendenții lor trăiesc astăzi în diferite țări. Multe date de arhivă s-au pierdut, iar majoritatea ucrainenilor, rușilor și belarușilor nu cunosc informațiile despre originea lor”, notează compania.
Până la străbunici
Pe site-ul companiei care își face reclamă în Rusia se precizează că „cetățenia română poate fi obținută de către persoanele care au documentat prezența în familie a unei rude apropiate până la a treia generație, care a locuit sau s-a născut pe teritoriul țării în perioada 1918-1940”.
„Solicitantul trebuie să prezinte documente ale mamei, tatălui, bunicii, bunicului, străbunicii sau străbunicului”, precizează firma, care are birouri la București, Sofia, Moscova, Kiev și Almaty (Kazahstan).
Ce prevede legea cetățeniei române
Legea nr. 21/1991 permite acordarea cetățeniei române pentru descendenții persoanelor care au deținut cetățenia română înainte de formarea URSS.
Persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate.
Legea cetățeniei române, articolul 11:
Persoana care solicită cetățenia română în baza acestui articol trebuie să îndeplinească și următoarele criterii:
- dovedește, prin comportament, acțiuni și atitudine, loialitate față de statul român, nu întreprinde sau sprijină acțiuni împotriva ordinii de drept sau a securității naționale și declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acțiuni;
- a împlinit vârsta de 18 ani;
- este cunoscută cu o bună comportare și nu a fost condamnată în țară sau în străinătate pentru o infracțiune care o face nedemnă de a fi cetățean român.
Se poate și fără rude din România?
Pe numărul de telefon de la biroul din România, reprezentantul companiei ne dă asigurări că există soluții și pentru rușii care nu au avut rude din România. „Noi confirmăm că una dintre rudele lor a locuit după cel de Al Doilea Război Mondial în fostele teritorii ale României”, explică Victor, care spune că este ucrainean, locuiește la București și deține cetățenia română.
Nu vorbește limba română, vorbim în engleză. Spunem că cerem informații pentru niște prieteni din Moscova și insistăm: Pentru o persoană care de trei generații locuiește la Moscova, fără rude care să fi locuit în Basarabia sau Bucovina de Nord, este posibil să se obțină un astfel de document?
„E posibil, pentru că au făcut partea din Uniunea Sovietică, iar Ucraina a făcut și ea partea din Uniunea Sovietică. (…) Pot fi din Sankt Petersburg, din Moscova sau din oricare parte a Rusiei. În perioada 1941-1945 nu existau date electronice. Așa că noi putem confirma că rudele acestor persoane ar fi putut să fie în aceste teritorii, chiar dacă nu au fost acolo. O confirmare oficială”, promite interlocutorul.
La acea vreme nu existau date electronice, toate erau documente de hârtie. Care au fost pierdute. Noi folosim legi oficiale pentru a reînnoi documentele. Putem produce aceste documente și vor fi documente oficiale. Cu ajutorul acestor documente îi putem ajuta să obțină cetățenia română.
Victor, reprezentant International Expert:
5.300 de euro de persoană
Pentru mai multe informații, ne îndrumă către biroul de la Moscova, unde trebuie semnat un document pentru demararea procedurilor.
„Din cauza situației politice internaționale – Rusia este în război împotriva Ucrainei – singura opțiune pe care o avem pentru cetățenii ruși în acest moment este cetățenia română”, explică reprezentantul „International Expert”.
El adaugă: „Durează cam 10-12 luni. Mai întâi semnăm înțelegerea. Apoi strângem toate documentele. Lucrăm cu baze de date din Ucraina, obținem ce documente avem nevoie. Traducem toate documentele. Apoi depunem dosarul la Ministerul Justiției din București”.
Dacă pe site se spune că prețul începe de la 3.000 de euro, la telefon costurile aproape se dublează: „Prețul întreg pentru o persoană de peste 18 ani este de 5.300 de euro. Pentru copiii de până la 18 ani ai celor care depun cererile, cu noi dosarele sunt întocmite gratuit”.
Reprezentantul companiei mai spune că solicitanții sunt scutiți de necesitatea de a locui în țară înainte și după obținerea cetățeniei și nici nu trebuie să știe limba.
„Noi le dăm avocați, care, potrivit legii, pot vorbi în numele lor. Nu trebuie să învețe limba română. Trebuie să învețe doar 20 de cuvinte, câte conține jurământul. Nu e complicat și au un an să învețe”, conchide ucraineanul.
- Libertatea a solicitat un punct de vedere din partea Autorității Naționale pentru Cetățenie privind procedura invocată de „International Expert” și verificarea documentelor depuse la dosar. Inclusiv numărul persoanelor din Rusia, Ucraina și Belarus care au beneficiat în ultimii ani de cetățenia română în baza acestei prevederi. Până la momentul publicării articolului, nu a fost primit niciun răspuns.
Cum se acordă cetățenia română fără „repatriere”
Aprobarea cererilor de acordare ori de redobândire a cetățeniei române se face prin hotărâre a Guvernului care apreciază, în acest sens, asupra propunerilor ministrului justiției. Cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin, dacă îndeplinește condițiile:
- s-a născut și domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deși nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condițiile legii pe teritoriul statului român de cel puțin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit și conviețuiește cu un cetățean român, de cel puțin 5 ani de la data căsătoriei;
- dovedește, prin comportament, acțiuni și atitudine, loialitate față de statul român și declară că nu întreprinde sau sprijină și nici în trecut nu a întreprins sau sprijinit acțiuni împotriva ordinii de drept ori a siguranței naționale;
- a împlinit vârsta de 18 ani;
- are asigurate în România mijloace legale pentru o existență decentă, în condițiile stabilite de legislația privind regimul străinilor;
- este cunoscut cu o bună comportare și nu a fost condamnat în țară sau în străinătate pentru o infracțiune care îl face nedemn de a fi cetățean român;
- cunoaște limba română și posedă noțiuni elementare de cultură și civilizație românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viața socială;
- cunoaște prevederile Constituției României și imnul național.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro