Povestea măştii „kosk“ are strânsă legătură cu felul în care unii dintre sud-coreeni obişnuiesc să poarte măştile de protecţie împotriva infectării cu Covid-19, într-o ţară în care distanţarea socială şi purtarea măştii au fost acceptate şi implementate pe scară largă drept cele mai importante măsuri de protecţie împotriva infectării cu virusuri respiratorii.

În cultura populară, cuvântul „kosk“ – o combinaţia între „ko“ (nas) şi „mask“ (mască) – este folosit pentru a-i descrie pe oamenii care obişnuiesc să poarte masca de protecţie sub nas.

Termenul este unul peiorativ şi este folosit pentru a-i critica pe cei care refuză să poarte masca adecvat. Sud-coreenii au găsit un cuvânt şi pentru cei care poartă masca sub bărbie: „tuksk“. Acesta este format prin combinarea cuvintelor „mask“ şi „tuk“ (bărbie).

În acest context, lansarea măştii „kosk“ de către compania sud-coreeană Atman a stârnit multe reacţii în mediul online, arată jurnaliştii de la Washington Post. O parte dintre cei care au scris recenzii online au criticat ineficienţa măştii şi deturnarea înţelesului popular al cuvântului „kosk“.


https://twitter.com/museun_happen/status/1487347001037496322?ref_src=twsrc%5Etfw 

Alţii au primit însă cu bucurie lansarea noului produs, spunând că-i face să se simtă mai confortabil atunci când trebuie să participe la dineuri ori la alte evenimente sociale. De pildă, unul dintre utilizatorii care au lăsat recenzii a spus că noul „kosk“ l-a făcut să se simtă mai confortabil în timpul prânzului cu colegii de serviciu, iar altul a scris că plănuieşte să cumpere mai multe cutii de „kosk“, pentru a le folosi în cafenele şi restaurante.

O publicaţie coreeană a remarcat însă că produsul „kosk“ a apărut pentru prima dată pe piaţa din Mexic, tot în contextul pandemiei de coronavirus.

„Kosk“ este promovat în Coreea de Sud în contextul în care ţara se confruntă cu un număr crescând de infectări cu varianta Omicron a virusului, motiv pentru care autorităţile au extins testarea şi se preocupă de asigurarea medicamentelor în special pentru persoanele aflate în situaţii de risc. Coreea de Sud nu a impus un lockdown naţional în timpul pandemiei, însă au existat restricţii dure care au interzis adunările populare şi au limitat orele de funcţionare a restaurantelor şi barurilor. 

foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News