Potrivit actului semnat de premierul Nicolae Ciucă, Ancuța-Felicia Dunca este numită în această funcție pentru o perioadă de 5 ani.
ACROPO este instituția care reglementează siguranța exploatării zăcămintelor de țiței și gaze naturale din Marea Neagră și verifică operatorii concesiunilor dacă respectă legea. Mai precis, se ocupă de supravegherea unor companii precum: Petrom, Black Sea Oil & Gas și Romgaz, care au zăcăminte în sectorul românesc.
Pe lângă asta, ține legătura și cu ANRM – autoritatea de resurse minerale, autoritățile similare din alte țări, elaborează planuri și rapoarte și poate iniția acte normative în domeniul său.
Deci, o instituție importantă în contextul crizei energetice globale.
Consiliera primarului anchetat de DNA
Din declarațiile de avere completate de-a lungul timpului de Ancuța-Felicia Dunca nu reiese nicio legătură cu domeniul de activitate de care urmează să se ocupe la Guvern.
În 2016, înainte să ajungă la Primăria Sectorului 1, a activat ca lucrător comercial la un magazin de modă. În același an a candidat pe listele PSD pentru Consiliul Local al Sectorului 1, respectiv pentru un post de deputat, fără succes.
Ulterior a devenit consilier juridic la Primăria Sectorului 1, în mandatul lui Daniel Tudorache.
După pierderea alegerilor de către fostul edil, Ancuța-Felicia Dunca a intrat în conflict cu noul primar, Clotilde Armand.
S-a detașat la Primăria Capitalei și a lucrat până la începutul acestui an și la cabinetul parlamentar al lui Tudorache. „Două ore pe zi. Dar a plecat undeva la începutul acestui an. A fost amenințată de Clotilde Armand cu desfacerea contractului de muncă, a încercat să-și găsească altceva, știu că lucra și la o firmă privată”, a declarat fostul primar PSD pentru Libertatea.
Potrivit ultimei declarații de avere completate de Ancuța-Felicia Dunca în iunie 2022, aceasta deținea anul trecut funcția de consilier juridic asistent la Primăria Sectorului 1, dar și cea de consilier la cabinetul unui deputat și consilier juridic la firma Phoenicia Express.
- Fostul primar Daniel Tudorache a fost ales deputat pe listele PSD în 2020. El a fost trimis în judecată de DNA în martie anul curent, fiind acuzat că ar fi deschis conturi pe numele fostei soții și al menajerei, cumpărând imobile de aproximativ 400.000 de euro, precum și bijuterii, inclusiv diamante, de aproximativ două milioane de euro.
Locuința socială din Piața Victoriei
Ancuța-Felicia Dunca a primit, în 2018, o locuință socială de la administrația sectorului 1, chiar lângă Guvernul României, în perioada în care Daniel Tudorache era primar al sectorului, conform unui articol publicat de Europa Liberă.
O astfel de locuință este, în mod normal, acordată familiilor care nu își permit un acoperiș deasupra capului. Potrivit sursei citate, Dunca plătea 430 de lei pentru locuința sa din Piața Victoriei, cu mult sub prețul pieței.
În urmă cu un an, situația a fost semnalată public de primarul sectorului 1, Clotilde Armand, care anunța că, pe lângă Ancuța-Felicia Dunca, cel puțin alte trei persoane apropiate de Daniel Tudorache ar fi primit astfel de locuințe.
Fostul edil s-a apărat spunând că nu el a semnat deciziile pentru acordarea locuințelor sociale în cauză.
ACROPO – o instituție cu probleme
Premierul Nicolae Ciucă a semnat în 27 iunie anul curent o decizie prin care l-a revocat din funcție pe vicepreședintele ACROPO Răzvan Giucă, liberal din Caraș-Severin.
În aceeași zi, G4Media publica, citând surse oficiale, că Giucă a fost depistat pozitiv la testul de droguri în București, în timp ce conducea mașina instituției. „Nu este adevărat, am spus și în procesul-verbal de constatare”, a răspuns Răzvan Giucă.
Concomitent cu demiterea lui Giucă, premierul a delegat atribuțiile de președinte al Autorității singurului vicepreședinte rămas în instituție, tot un liberal – Robert Eugeniu Ciocioi.
Nici acesta nu pare să aibă vreo legătură cu domeniul administrativ. Potrivit unui CV din 2019, Ciocioi a obținut o licență în drept în 2016, a fost administrator la două firme și consilier la UAT Târgu Jiu pentru două luni. Potrivit presei locale, este vicepreședinte al PNL Gorj.
Conform declarației de avere, Ciocioi a câștigat de la Autoritate puțin peste 8.500 de lei pe lună net. Aceasta este probabil și leafa pe care o va încasa noua sa colegă – Ancuța-Felicia Dunca.