”Aș vrea ca presa să fie sinceră în materialele ei pe tema COVID”, a declarat Elinore McCance-Katz într-un podcast realizat de Michael Caputo, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane.
McCance-Katz, care a fost numită în funcție în 2017, a admis că și copiii pot dezvolta, rar, simptome severe în urma infecției cu coronavirus. Ea a subliniat însă că în marea majoritate a cazurilor, boala nu este una gravă pentru copii.
”Și dacă luăm toate măsurile de siguranță, de ce nu se pot întoarce la școală?”, a întrebat ea.
Multe studii au arătat că și copiii pot lua COVID sau chiar pot muri în urma infecției. Academia Americană de Pediatrie a confirmat că mai bine de 500.000 de copii au fost diagnosticați cu COVID.
De asemenea, copiii pot transmite virusul altor oameni.
McCance-Katz a insistat însă că pericolul bolii este exagerat și a acuzat presa.
”Pierduți în toate aceste reacții la COVID și la ororile bolii, dacă nu găsești ceva de discutat, mi se pare că ei încep să inventeze lucruri”, a spus oficiala.
McCance-Katz și-a exprimat uimirea și cu privire la felul în care statele au combătut epidemia.
”Nu a existat niciun acord cu privire la aceste restricții nesfârșite, carantină și izolare și interzicerea lucrurilor care îi fac pe oameni fericiți. Nu te poți duce la un film, nu te poți duce la un meci de fotbal”, a spus ea.
McCance-Katz, o psihiatră care deține un doctorat în epidemiologie la Yale, a subliniat că lockdown-ul din primăvară a fost prea dur.
O voi spune. Am închis țara înainte ca virusul să aibă posibilitatea de a circula prin întreaga țară. Am folosit un baros, când ar fi trebuit să folosm un bisturiu.
Elinore McCance-Katz:
Ea chiar a spus că lockdown-ul, nu pandemia ar fi ucis mii de oameni.
”Când închizi un întreg sistem sanitar, vrei să vorbești despre vulnerabilități, despre obezitate, diabet, boli cariovasculare, afecțiuni pulmonare care cresc riscul de mortalitate din cauza COVID, dar în același timp iei posibilitatea oamenilor de a accesa serviciile de sănătate”, a spus ea.
”Tot ce faci este să te asiguri că dacă se infectează, (boala) va avea un efect negativ maxim asupra lor și va aduce mii de decese – adică exact ce vedem”, a mai adăugat McCance-Katz.
Ea a subliniat că repornirea economiei și deschiderea școlilor sunt esențiale pentru sănătatea mintală a americanilor.
Declarații contradictorii ale lui Trump
Nu este pentru prima dată când McCance-Katz a acuzat exagerarea măsurilor luate pentru combaterea COVID.
Gazda sa în cadrul podcastului, Michael Caputo, este el însuși faimos pentru o serie de declarații controversate în care susținea că oamenii de știință și centrele pentru controlul și prevenirea bolilor îl subminează pe președinte.
Caputo fusese acuzat anterior că vrea să manipuleze rezultatele din buletinele săptămânale privind infectările pentru ca acestea să se potrivească cu mesajele lui Donald Trump.
Mesajele oficialilor americani din administrația Trump vin într-un moment în care bilanţul pandemiei de coronavirus se apropie de pragul de 200.000 de morţi în SUA.
Site-ul worldometers.com, care adună datele din întreaga lume, estimează că SUA au depășit deja acest prag, în vreme ce statistica Universității John Hopkins apreciază că 195.961 de oameni au murit până acum în SUA.
Președintele Trump, considerat de criticii săi unul dintre principalii vinovați pentru bilanțul grav al pandemiei, a făcut o serie de declarații contradictorii privind severitatea bolii.
Trump a admis în martie că a minimalizat intenţionat gravitatea situaţiei create de noul coronavirus pentru a evita panica, potrivit unei cărţi scrise jurnalistul Bob Woodward.
”Am vrut mereu să diminuez. Încă fac acest lucru pentru că nu vreau să creez panică”, a spus Trump într-un interviu acordat lui Woodward, potrivit unor extrase din carte publicate de cotidianul Washington Post.
Marți, președintele a negat însă că a minimalizat gravitatea bolii, spunând că, dimpotrivă, a exagerat-o, prin acțiunile sale.