24 august 2023. „Prezent!”, răspunde Mariana Mihalache, consilier local PNL în Primăria Mogoşoaia, atunci când secretarul de şedinţă îi strigă numele la începutul şedinţei de Consiliu Local.
Femeia este singură în bancă, nu e însoţită de nimeni. Cu doar două zile în urmă, primarul localităţii, Paul Mihai Nicu Precup (PNL), tocmai semnase o dispoziţie în baza căreia Mariana Mihalache poate primi lunar 1.898 de lei din bugetul local, pentru că e încadrată în gradul de handicap grav, cu asistent personal.
Mariana Mihalache e prezentă la şedinţa de consiliu ca la orice altă şedinţă la care a fost prezentă şi până atunci.
Cum se eliberează certificatul
Încadrarea în gradul de handicap grav, cu asistent personal, este făcută atunci când o persoană este incapabilă să se îngrijească, în urma unei boli care îi afectează funcţiile mentale, senzoriale sau ale organelor interne. Criteriile medico-sociale de încadrare în grad de handicap sunt stipulate de lege.
Pe lângă indemnizaţie, persoanele cu handicap grav au gratuitate la transportul în comun, pot lua credite fără dobândă, aceasta fiind suportată de stat, pot face 12 călătorii gratuite dus-întors cu trenul şi au un bilet gratuit de tratament balnear pe an.
Ca să-i fie evaluat handicapul, Mariana Mihalache a strâns un întreg dosar, care cuprinde documente de identitate, acte privind veniturile realizate, rezultatele unei anchete sociale a primăriei, scrisoare medicală, referat de la medicul specialist şi alte documente medicale.
Şeful comisiei care dă certificate: „Noi nu vedem persoanele”
Cum s-a făcut încadrarea sa în grad de handicap grav? Am cerut un răspuns de la doctorul Corneliu Dan Blendea, preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap care a semnat certificatul Marianei Mihalache.
„Noi nu vedem persoanele. Ele sunt vizualizate la Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap, iar nouă ne parvin doar dosarele cu acte medicale. Ei sunt cei care consultă persoanele şi care fac un dosar cu documentele medicale şi cu ancheta socială făcută de primăria locală. Apoi, Serviciul face un raport cu propunerea de încadrare în grad de handicap.
Noi vedem actele şi, conform legii, evaluăm dosarul din punctul nostru de vedere. De cele mai multe ori, propunerea este corectă, aşa că validăm ceea ce a propus Serviciul de Evaluare Complexă”, a precizat medicul.
Serviciul se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov.
Libertatea a întrebat instituţia în ce a constat evaluarea Marianei Mihalache.
DGASPC Ilfov nu a oferit niciun detaliu cu privire la consiliera PNL, motivând că orice informaţie ar încălca dreptul la viaţa privată.
Instituția susţine însă că „procesul de evaluare a persoanelor adulte cu handicap cu scopul propunerii încadrării în grad de handicap presupune colectarea de informaţii cât mai complete. […] Acest proces se materializează prin evaluarea medicală, psihologică, vocaţională sau a abilităţilor profesionale, evaluarea nivelului de educaţie, abilităţilor şi a nivelului de integrarea socială în baza documentaţiei aflată la dosarul întocmit”, arată instituţia în răspunsul către Libertatea.
Ziarul a refăcut cronologia dosarului încadrat, avizat şi ştampilat de către specialiştii DGASPC Ilfov.
Depune cerere pentru indemnizaţie, apoi se răzgândeşte
18.05.2023 DGASPC Iflov emite certificatul de încadrare în grad de handicap nr. 2574. Valabilitate: 12 luni. Termen de revizuire: martie 2024.
23.06.2023 Certificatul de încadrare poate fi tipărit, din moment ce nu au existat contestaţii.
11.08.2023 Mariana Mihalache face o cerere la DGASPC Ilfov prin care solicită acordarea unei indemnizaţii lunare pentru persoane cu handicap grav cu însoțitor.
16.08.2023 DGASPC îşi exprimă acordul pentru acordarea indemnizaţiei şi înaintează solicitarea către Primăria Mogoşoaia, localitatea unde Mariana Mihalache îşi are domiciliul.
21.08.2023 Compartimentul Asistenţă Socială al Primăriei Mogoşoaia emite un referat prin care propune plata indemnizaţiei lunare îndepând din 01.09.2023
22.08.2023 Primarul comunei Mogoşoaia Paul Mihai Nicu Precup semnează dispoziţia nr. 454 privind plata indemnizaţiei: „Se aprobă plata…”.
Dispozitia nr. 454 din 22.08.2023 privind plata indemnizației lunare doamnei Mihalache Mariana, persoană cu handicap grav cu asistent personal.
24.08.2023 Mariana Mihalache participă la şedinţa Consiliului Local Mogoşoaia şi votează proiectele de pe ordinea de zi. Nu are niciun însoţitor.
25.08.2023 Mariana Mihalache depune la primărie o cerere prin care solicită încetarea indemnizaţiei lunare, fără vreo explicaţie: „vă rog sămi aprobaţi încetarea îndemnizaţiei de andicap”.
Dispoziția nr. 489 din 08.09.2023 privind încetarea plății indemnizției lunare.
Surse din Primăria Mogoșoaia au declarat pentru Libertatea că decizia a venit după ce mai multe persoane din instituție s-au interesat despre cum i-a fost dat certificatul de handicap.
07.09.2023 În urma cererii, serviciul de Asistenţă Socială al primăriei solicită o dispoziţie în acest sens de la primar.
08.09.2023 Primarul aprobă.
Mașina furată de la fiul lui Hrebenciuc
Ziarul a contactat-o şi pe Mariana Mihalache, pentru a o întreba de ce a solicitat un certificat de încadrare în grad de handicap şi de ce a cerut ulterior încetarea indemnizației lunare de 1.898 de lei.
„Sunt în spital, am COVID. Am să vă spun mai târziu”, a răspuns consiliera. Nu a mai sunat și nu a răspuns la întrebările transmise.
Mariana Mihalache are doi copii, Tiberiu-Sebastian şi Paul Sorin. Primul a fost condamnat, pe 20 iulie 2023, la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce magistraţii de la Judecătoria Buftea l-au găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată, în perioada 06.10.2011-14.09.2015. De asemenea, Tiberiu-Sebastian e obligat să facă 80 de ore de muncă în folosul comunităţii la SC Colectare Deşeuri Mogoşoaia SRL, compania de salubritate a primăriei unde lucrează şi tatăl său, Laurenţiu Mihalache, sau la Şcoala Gimnazială nr. 1 din localitate, unde mama sa este reprezentantul primăriei în consiliul de administraţie.
Celălalt fiu, Paul Sorin Mihalache, a fost condamnat la 12 ani de închisoare, în iunie 2012, după ce i-a furat maşina lui Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat Viorel Hrebenciuc. Maşina era un BMW 630i şi valora 80.000 de euro. Paul Sorin Mihalache a fost ajutat de alte două persoane, toţi făcând parte dintr-o grupare condusă de interlopul Sandu Geamănu, responsabilă şi pentru furtul limuzinei lui Gigi Becali.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Ana. • 15.10.2023, 10:59
Înainte a fost în PSD și a candidat chiar pentru primărie. Pe plan local este bine cunoscută reputația ei dar mafia este puternică și locuitorii nu prea au curajul să se pună cu ei .
golesco • 15.10.2023, 09:47
Descentralizarea și autonomia locală acolo unde comunitățile sunt atrofiate de grija zilei de mâine denaturarea realității pentru a mai băga un leu în buzunar e la ordinea zilei. De ce? Pentru că pot..