UPDATE: La capătul unei sesiuni furtunoase, care a presupus inclusiv repetarea unui vot, guvernul a reușit în cele din urmă să forțeze adoptarea legii în camera inferioară. Mai multe detalii despre vot și implicațiile lui.

UPDATE 20.45: Votul în Parlament a fost amânat, după o propunere a opoziției, care a trecut cu 229 de voturi în faboare și 227 împotrivă, relatează Reuters, un semn, potrivit opoziției, că Guvernul a pierdut majoritatea parlamentară.


Parlamentul polonez dezbate și votează miercuri o lege privind presa, care aruncă țara într-o confruntare cu unul dintre cei mai importanți aliați ai săi – SUA.

Legea interzice cetățenilor și companiilor din afara UE să dețină controlul în instituțiile de presă din Polonia. Proiectul a fost introdus luna trecută și este văzut drept un test pentru libertatea presei din Polonia, criticii acuzând guvernul că urmează calea Ungariei, în încercarea de a sufoca presa independentă.

În vreme ce guvernul arată spre riscul ca puteri ostile precum Rusia sau China să prea controlul asupra companiilor media locale, prima țintă a legii ar fi de fapt compania americană TVN, deținută de Discovery Inc., care are în Polonia postul de știri TVN24, scrie Deutsche Welle.

Marți, mai multe proteste au avut loc în orașele din întreaga țară, pentru susținerea TVN și împotriva proiectului de lege.

Coaliția și-a pierdut majoritatea

Legea a generat deja probleme pentru coaliția de guvernare, care și-a pierdut majoritatea chiar înaintea votului.

Marți, premierul Mateusz Morawiecki l-a demis pe Jaroslaw Gowin, șeful partidului Acord, care a criticat proiectul de lege în ciuda faptului că era parte a guvernului.

„Această lege încalcă în mod clar principiile libertății presei”, a spus Gowin, care a observat de asemenea că Polonia va intra într-o confruntare cu SUA, cel mai important aliat.

În urma demiterii, Acord s-a retras din coaliție, ceea ce a lăsat partidul premierului, Lege și Justiție (PiS), fără majoritatea și-așa fragilă de care dispunea.

Un purtător de cuvânt al guvernului și-a exprimat încrederea că legea va fi adoptată în Parlament, iar coaliția își va continua guvernarea.

Observatorii citați de The Guardian au subliniat că PiS va încerca să convingă membri individuali ai Acord să sfideze linia partidului, pentru a obține voturile necesare.

TVN, o voce critică la adresa guvernului

Platforma Civică, principala formațiune a opoziției, condusă din iulie de fostul premier și președinte al Consiliului European Donald Tusk, a criticat dur legea propusă de coaliția de guvernare.

„Parlamentul nostru va vota azi pentru a lipsi de drepturi TVN, cea mai importantă televiziune independentă din Polonia, deținută de SUA. Dacă legea este adoptată, vom trece cel mai probabil limita către o autocrație”, a scris pe Twitter Radosław Sikorski, parlamentar al Platformei Civice, fost ministru de Externe în guvernul lui Tusk.

TVN este cea mai mare investiție americană în Polonia, estimată la 1,7 miliarde de euro la momentul achiziției de către compania Scripps Network Interactive, care apoi a fost cumpărată de Discovery.

Principalul program de știri este urmărit de milioane de polonezi și rămâne o voce critică într-o țară în care multe canale media independente au greutăți, potrivit Deutsche Welle.

Criticii spun de asemenea că televiziunea de stat (TVP) s-a transformat deja într-o portavoce a guvernului.

O analiză media a concluzionat că în perioada 3 iulie – 3 august, majoritatea zdrobitoare a materialelor difuzate de TVP despre Tusk au fost negative. Concret, din 78 de materiale, 75 au fost negative.

Washingtonul a îndemnat Varșovia să regândească strategia, spunând că legea propusă ar afecta inevitabil „relațiile în materie de apărare, afaceri și comerț” dintre Polonia și SUA.

De asemenea, sute de jurnaliști și editori polonezi au semnat o scrisoare în care au cerut guvernului să oprească „distrugerea libertății presei din țară”.

Urmărește-ne pe Google News