Statuia de 7,5 metri o reprezintă cu fusta ridicată de ventilația din trotuar, expunându-i lenjeria intimă. Actrița este înfățișată, astfel, în ipostaza emblematică din filmul „The Seven Year Itch”.
Mulți dintre locuitori consideră că statuia kitschy nu îi face cinste actriței, care ar fi împlinit 95 de ani pe 1 iunie. De cealaltă parte, unii antreprenori sunt de părere că ea ar atrage turiști. Dezbaterea a împărțit deja orașul în două.
Inițial, autoritățile stabiliseră s-o amplaseze în fața Palm Springs Art Museum până la finalul verii. Localnicii nemulțumiți au deschis însă un proces în justiție, blocând amplasarea ei. Următorul termen în proces este în data de 20 iulie.
„Un lucru atât de lipsit de respect”
Reclamanții susțin că uriașa statuie din fibră de sticlă nu este potrivită pentru aceste vremuri. De asemenea, contestă și locul amplasării.
„Este o luptă pentru identitatea Palm Springs. Cum reprezintă orașul? Posteriorul acoperit cu chiloți, fiind primul lucru pe care îl vezi când ieși din muzeu, este un lucru atât de lipsit de respect, este o palmă peste față”, a spus Liz Armstrong, fost director al muzeului.
În perioada 2012-2014, statuia a mai fost amplasată la o intersecție din centrul orașului. Ulterior, a fost mutată în diverse locuri. Un grup sprijinit de proprietarii de hoteluri a cumpărat-o pentru un milion de dolari, iar acum vrea s-o expună în fața muzeului pentru cel puțin trei ani.
50.000 de semnături împotriva statuii
Opozanții susțin că amplasarea statuii nu coincide cu planurile arhitecturale ale centrului orașului. Mai mult, autoritățile nu au cerut permisiunea locuitorilor din zonă. Pe lângă aceste lucruri, comunitatea se mai întreabă dacă statuia nu reprezintă cumva un simbol al sexismului. A fost inițiată și o petiție #MeTooMarilyn a obţinut aproximativ 50.000 de semnături împotriva amplasării.
„O admir pe Marilyn Monroe ca artistă şi emblemă a culturii pop, dar nu cred că statuia este cea mai bună reprezentare a ceea ce e ea”, a spus creatoarea de modă Trina Turk, care a strâns banii pentru un proces împotriva orașului.
Liz Armstrong, care este curator independent, acuză că statuia este „un memento al sexismului sistemic”, „un stereotip apus”, care nu trimite un mesaj corect, într-o vreme în care monumentele de peste tot sunt reevaluate.
Mulți pasionați de artă și arhitectură nu cred că statuia este un bun ambasador, dar s-au resemnat cu ideea că unii proprietari de hoteluri și magazine vor să o păstreze pentru că ar fi o atracție pentru turiști. Ei nu vor însă ca statuia să fie amplasată în fața muzeului, mai arată sursa citată.