Legenda spune ca în pânza originală ar fi fost invelit trupul lui Iisus după ce a fost coborat de pe cruce, iar după original au fost făcute trei copii: una a fost donată Patriarhiei de la Moscova, a doua a ajuns la Sanctitatea Sa Benedict, iar cea de-a treia a fost donată complexului monahal Sihăstria Putnei. Cu prilejul Paştelui la catolici, Papa Francisc a vorbit la o emisiune televizată despre giulgiu, un subiect despre care biserica a fost foarte discretă. Mulţi istorici contestă autenticitatea giulgiului, iar controverse exista şi în jurul datarii acestei relicve. Testele facute pina acum au plasat originea panzei in secolul al XIV-lea, era noastra. Expertize facute saptamana trecuta au dus insa la noi concluzii: panza ar putea data din perioada cuprinsa intre secolul al IV-lea inainte de Hristos si secolul al V-lea dupa Hristos.Citeste si Evanghelia secreta a lui Marcu.
Giulgiul din Torino a mai fost expus pentru public in urma cu aproape trei ani, cind trei milioane de vizitatori au stat la cozi pentru a-l vedea. Panza a fost prezentata pentru prima data la televizor in 1973, la cererea Papei Paul al VI-lea. Giulgiul a fost dus din Ierusalim după decesul lui Isus regelui Abgar din Edessa, în prezent teritoriul Turciei.care l-a ascuns într-un perete al cetăţii. În secolul VI ar fi fost redescoperit iar în anul 944 ar fi fost dus de la Edessa În capitala bizantină Constantinopol, de unde cruciaţii l-ar fi transportat în anul 1204 în Franţa.
În 1349 , un fanatic a aprins focul lângă incintă şi un incendiu mistuie biserica, dar ca prin minune giulgiul a fost salvat.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News