Mai sunt doar zece luni și începe Campionatul Mondial, primul turneu final de fotbal organizat iarna (21 noiembrie – 18 decembrie 2022). Stadioanele sunt gata și arată spectaculos, ca întregul Qatar. Un turneu final nemaivăzut, ale cărui meciuri, toate, se vor juca pe o distanță de numai 55 de kilometri. Nu a mai existat un CM în care să poți vedea live, în arene, mai multe partide în aceeași zi.
Controversat încă din prima zi: alegerea gazdei
„Va fi cel mai bun Mondial din istorie”, anunță Gianni Infantino. Pentru a fi sigur că totul se va apropia de perfecțiune, până la ultimul detaliu, președinte FIFA s-ar fi mutat din octombrie 2021 la Doha, împreună cu familia sa.
Poate va fi cel mai bun, dar și cel mai controversat. Încă din decembrie 2010, când a fost aleasă țara-gazdă. O decizie influențată politic, liderul francez de atunci, Nicolas Sarkozy, convingându-l pe Michel Platini, președintele UEFA și vicepreședintele FIFA la acea vreme, să sprijine Qatarul și să strângă voturi pentru proiectul din Golful Persic. Ceea ce s-a și întâmplat.
187 de miliarde de dolari pentru CM
De atunci, s-a investit o sumă enormă pentru întreaga infrastructură. Se estimează că ar fi vorba de 187 de miliarde de dolari. Numai „Al Bayt Stadium”, stadionul ce pare un cort tradițional de beduini, ridicat la Al-Khor, 50 de kilometri de capitala Doha, s-ar apropia de 900 de milioane de dolari. FIFA va câștiga foarte mult: așteaptă, grație competiției, venituri de 4,6 miliarde $ în 2022, numai drepturile de televiziune generând 2,6 miliarde. Și profitul înregistrat de forul de la Zürich va depăși foarte probabil bariera miliardului: 1,35. Cifre prezentate de Daily Mail, având ca sursă chiar raportul anual FIFA și organizația pentru drepturile omului Amnesty International.
Mai multe imagini cu „Al Bayt Stadium”:
Salarii mici, uneori achitate după șapte luni
Și totuși, din aceste sume neverosimile, salariile muncitorilor migranți care au construit stadioanele superbe, hotelurile și tot ce avea nevoie Qatarul pentru a găzdui Mondialul viitorului au fost mici, în jur de 270 de dolari pe lună, numai 11,5 pe zi. Au fost voci care s-au plâns că nici nu au fost achitate la timp de multe ori. Unii ar fi așteptat șapte luni pentru a fi plătiți pe șantier la „Al Bayt Stadium”.
Dincolo de salarii, condițiile de lucru au fost teribile, la temperaturi ce depășeau de multe ori 40 de grade Celsius. Din cauza acestor condiții insuportabile, mulți dintre ei și-au pierdut viața. Mii de migranți. 6.751, dezvăluia The Guardian încă din februarie 2021: 2.711 indieni, 1.641 de nepalezi, 1.018 veniți din Bangladesh, 824 de pakistanezi și 557 din Sri Lanka.
Cei mai mulți au murit, susțin alți muncitori, apropiați de ei, pentru că organismul lor a cedat „după ce au lucrat prea mult sub soarele arzător, fără umbră, pauze și apă. S-au stins în somn, epuizați de căldură, consecință a exploatării”, a scris Daily Mail într-un articol devastator.
Unii au plătit și 4.000 de dolari pentru a munci în Qatar
Exact așa numesc nepalezii motivul dispariției: „Ciplō mr̥tyu”. Somnul morții. Bărbați în jur de 30 de ani, considerați sănătoși – erau supuși unor teste medicale înaintea angajării -, s-au culcat și nu s-au mai trezit.
În noiembrie, la un an de la startul întrecerii, organizația pentru drepturile omului Amnesty International a acuzat statul Qatar de abuz într-un raport în care au fost prezentate mai multe cazuri, concluzia fiind: „Stresul căldurii a pus muncitorii sub un risc uriaș, provocând foarte multe decese”.
Moartea lor e strict legată de munca pe șantierele Mondialului, ceea ce nici statul Qatar, nici FIFA nu recunosc. La Doha s-a spus că numai 37 de cazuri s-au întâmplat pe stadioanele pentru CM. Cele mai multe decese au fost înregistrate la „cauze naturale”. Sau „stop cardiac”.
Pentru „cauze naturale”, familiile victimelor nici nu au primit compensații de la angajatori sau autoritățile locale. Iar mulți muncitori au plătit firmelor care căutau forță de muncă pentru a obține aceste contracte. Conform jurnaliștilor britanici, sumele ar fi ajuns la 4.000 de dolari.
„Nici nu s-a făcut autopsia corect”
Rameshwar Nepal, director al organizației pentru drepturile omului Equidem Research & Consulting, a susținut într-un interviu pentru cotidianul britanic că „în majoritatea cazurilor, autoritățile qatariene nu au putut oferi explicații pentru cauza morții. De ce? Fiindcă nici nu s-a făcut autopsia corect”.
Pentru el, „epuizarea provocată de căldură e sigur un factor în multe decese. Ei au mers la lucru: au muncit ore în șir la temperatură ridicată, apoi s-au întors în camerele lor seara sau noaptea târziu, iar a doua zi dimineață au fost găsiți morți. Mulți muncitori erau OK seara și morți dimineața”.
„Dacă știm costul acestui turneu, ne vom mai bucura?”
Barun Ghimire, un avocat nepalez al drepturilor omului, care reprezintă mulți muncitori migranți și familiile lor, a declarat pentru Daily Mail că „această Cupă e pătată de sânge. Vom mai putea privi Cupa Mondială în același context în care eram obișnuiți? Dacă știm cât a costat pentru a face acest turneu posibil, dacă știm sacrificiile familiilor și oamenii care și-au pierdut viețile, ne vom mai bucura? Fotbaliștii vor mai juca la fel, cu entuziasm?”.
Internaționalii norvegieni au protestat, amenințând încă din timpul preliminariilor că se gândesc să boicoteze turneul. Dar nu s-au calificat. Germanii au ieșit și ei pe teren, chiar la București, pe Arena Națională, cu un mesaj în care apărau drepturile omului. Ei s-au calificat și vor fi în Qatar.
„O mulțime de dovezi apasă pe guvernul țării-gazdă”
Ghimire a continuat: „Oamenii care au muncit pentru Mondial au plecat din țările lor tineri și sănătoși, comunicau constant cu familiile lor, apoi, dintr-odată, cei de acasă au aflat că soțul sau fiul lor a murit. Au cerut explicații și li s-a răspuns că au murit în somn sau nu s-a putut stabili cauza decesului ori a fost stop cardiac. Nu li s-a spus cum de fiul lor sănătos, cu care vorbiseră în ziua precedentă, a murit în somn în acea noapte. E tragic”.
În opinia avocatului, „o mulțime de dovezi apasă pe guvernul țării care găzduiește Cupa Mondială”. Și sugerează că FIFA acoperă tot. „Dacă mergem înainte ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, atunci minunatul joc e ruinat. Mulți tineri au murit. Dacă sacrificiul lor nu e cunoscut, Cupa Mondială va fi pătată de sânge, indiferent cine o va câștiga”.
La Doha și Zürich, răspunsul a fost că s-au făcut schimbări și drepturile muncitorilor străini sunt respectate. Dar nici la Doha, nici la Zürich nu sunt recunoscuți cei peste 6.500 de migranți care și-au pierdut viața în numele Mondialului.
Fotografii: EPA
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!