Într-un ordin emis rapid, nesemnat, comisia formată din trei judecători i-a dat câştig de cauză lui Trump joi seară, iar o audiere a cazului a fost stabilită pentru 30 noiembrie. Este foarte posibil ca acest caz să ajungă la Curtea Supremă.
Decizia vine la doar două zile după ce o curte de justiţie a ordonat ca documentele să fie predate comitetului Congresului.
Primul set de documente, despre care legislatorii spun că sunt cheia investigaţiei, urma să fie trimis comitetului de Arhivele Naţionale vineri.
În solicitarea depusă joi, avocaţii lui Trump au cerut curţii să amâne temporar predarea şi să menţină status quo-ul în timp ce ei continuă apelul.
Legislatorii încearcă să afle dacă Donald Trump ştia dinainte de revolta de la Capitoliu în care au murit cinci persoane. Mai mult de 670 de persoane au fost arestate ca fiind implicate în incident.
Susţinătorii fostului preşedinte, care a refuzat multe săptămâni să se recunoască învins în alegerile din noiembrie 2020, au intrat în Capitoliu în timp ce Congresul certifica victoria democratului Joe Biden.
Ancheta este condusă de un comitet înfiinţat de Camera Reprezentanţilor, care este dominată de democraţi.
Investigatorii vor să vadă înregistrările telefonice, jurnalul vizitelor şi alte documente de la Casa Albă care ar putea să facă lumină.
În urma revoltei de la Capitoliu, acuzat de „incitare la insurecţie” de către Camera Reprezentanţilor, fostul preşedinte Donald Trump a fost achitat în februarie, la capătul unui proces în Senat, în lipsa voturilor suficiente din partea republicanilor.
Donald Trump a deschis, la jumătatea lunii octombrie, un proces împotriva comitetului Camerei Reprezentanţilor care anchetează revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu şi împotriva Arhivelor Naţionale, căutând să blocheze înmânarea de documente.
Comitetul a cerut rapoartele de la Casa Albă din timpul lui Trump legat de revolta din 6 ianuarie.
Trump a deschis procesul pentru a bloca orice predare de documente căutate în Arhivele Naţionale de comitetul Congresului.
În proces erau nominalizate ca pârâte comitetul şi Arhivele Naţionale. A fost precizat că citaţia comitetului este invalidă pentru că acesta nu are putere de anchetare şi că materialele ar trebui protejate de „privilegiul executiv”, dreptul preşedintelui de a menţine confidenţialitatea comunicării.
Joe Biden, actualul președinte SUA, a spus că acest privilegiu nu ar trebui aplicat. Avocata Dana Remus, consilier la Casa Albă, a precizat că documentele „fac lumină asupra evenimentelor de la Casa Albă legat de 6 ianuarie”.
Procesul a fost depus de un avocat din Alexandria (Virginia), Jesse Binnall, care îl reprezintă pe Trump în patru acţiuni civile deschise în legătură cu revolta din 6 ianuarie.